­

Introduktion til kulhydrater

Kemi, mad og molekyler

Vores mad består bl.a. af sukker, stivelse og fiber. De udgør gruppen af kulhydrater, som vi spiser hver dag.

Kostfibre er store kulhydrat-molekyler, som stort set ikke kan fordøjes. Fibrene sætter din mave på arbejde, så den fungerer som en velsmurt maskine. Fibrene binder vand og nogle næringsstoffer, som så frigives senere i fordøjelseskanalen. Fiber er medvirkende til, at man føler sig mæt i længere tid.

Kulvogne med familien af kulhydrater

9.a. har lavet en lille video på 6 minutter om kulhydrater. Der er lidt, du allerede ved, noget der skal gentages, og så måske noget helt nyt: Bakterier i tyktarmen. Krydret med lidt humor.

   

Kulstof, brint og ilt

Mad og kemi er et stort emne, og det er lidt svært at forstå, at det meste af vores mad består af kulstof, brint og ilt. Årsagen er, at det er de samme grundstoffer, som vores krop er lavet af. Vi har brug for byggeklodser til at bygge vores legeme op af. Derfor er det vigtigt, at vi kender noget til kulhydrater, som bør udgøre den største del af vores mad.

Ud over kulhydrater skal vi også have fedtstoffer, proteiner, mineraler og vitaminer. Det kommer vi ind på senere.

Vi begynder med kulhydrater, fordi det er det nemmeste af forstå og det vigtigste i vores kost. Vi kan klare os længe på brød og frugt.

Sukker i populære drikke

Se lige på dette billede. Her kan du se, hvor meget sukker, der er gemt i forskellige smarte drikkevarer. Det tænker man ikke over til daglig. Det er sjovt, at det er en Cola, der indeholder mest sukker.

sukker drikke

Om fysik10.dk og 10plus.dk

Bemærk - der er to læseplaner i 10. klasse

Her er der to bud på, hvad der kan undervises om i 10. klasse.
Til venstre ses den kendte, som har kørt nærmest uændret i årevis. Til højre den nyere serie 10plus, som flere er blevet glad for.

fysik10plusjpg

  Her er den normale læseplan på fysik10.dk.
Passer til elever, som har gennemført fysik9.dk.
Nummerserie: 1010 - 1089
  Ryste - ryste - pose: Her er en læseplan med fokus på biokemi. Nogle emner om madkemi fra fysik9.dk gentages.
Nummerserie: 1110 - 1189
 
  
         
  Kemi   Biokemi  
  1010 Atomfysik   1110 Kulhydrater  
  1020 Vands egenskaber   1120 Fedtstoffer  
  1030 Alkohol   1130 Alkohol  
  1040 Vandanalyse   1140 Proteiner, kost og livsstil  
                  
  Fysik   Fysik
  1050 Svingninger   1150 Svingninger  
  1060 Lyd   1160 Lyd  
  1070 Lys   1170 Lys  
  1080 Elektricitet   1180 Optik  
                 
  Ekstra kommentarer . . .             
  Fokus på vandopløselige væsker   Fokus på mad og næringsstoffer  
                    
  4 emner i fysik, idet atomfysik er et emne, man kan trække til afgangsprøven.   3 emner i fysik, idet lys og optik ofte opfattes som ét emne.  
           
 

Denne undervisningspakke bruges af en lang række skoler i dette skoleår.

  Nogle vælger denne læseplan, fordi der er fordybelse i mad og hverdagskemi.

 

­