Varedeklaration og fedtstoffer

Vi går en tur i byen efter madvarer med højt indhold af fedtstoffer. Der står på pakkerne, hvor meget protein, kulhydrat og fedt, der er i varen. Her er nogle eksempler . . .

Kærgården er et blandingsprodukt med min. 60% fedt (max. 62%), heraf 64% mælkefedt (højpasteuriseret fløde) og 36% uhærdet vegetabilsk olie.

Becel har en imponerende varedeklaration. Der er ikke ret meget mættet fedt. Vi får endda at vide, at de flerumættede er omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Det fortæller os, hvor på fedtsyren, dobbeltbindingerne sidder.

Her er der igen et godt produkt med mange umættede fedtsyrer. Omega 3 betyder at der er tale om et af de bedste produkter på markedet.

Dette er en god müesli-bar med en god og sund varedeklaration.

Havrekagerne er rigtig sunde og indeholder rigtig mange gode, umættede fedtstoffer. Fedtindholdet er heller ikke for højt, idet det generelt max. bør ligge mellem 25 og 35%.

Selv chokolade fra Toms har en forholdsvis detaljeret varedeklaration. Fedtindholdet er 8,7g - heraf er 5,2g mættede fedtsyrer og 3,5g må derfor være umættede fedtsyrer.

Guldkorn lidt fedt, og heldigvis er lidt at det umættede fedtstoffer.

Hvad med noget Rosin Crunch till morgenmad? Der ikke ret meget fedt i; kun 2,7g. Heraf det umættede fedt 2,2g.

Kakao overrasker med sit høje indhold af både protein og fedtstof. Kakao udvindes af kakaobønnen, så derfor er der tale om de gode umættede fedtsyrer.

Havregryn indeholder lidt fedtstof. Heldigvis af er det meste umættet. Fortsæt med havregryn om morgenen.

Vi skal have fiber i vores mad for at maven har noget at arbejde med. Dette produkt overdriver måske en smule, idet 35% er fiber, som kroppen ikke kan nedbryde til sukker. Igen har vi et produkt med meget lidt fedt, og det meste er umættet fedt. Det er bare så sundt, så sundt.

Animalsk fedt indeholder mættede fedtsyrer; de er ikke sunde. Øffe råder os til at spise fisk.

 

undervisningspakken2023