Videoserie fra

Silkeborg Regionale TV

Programmer på 30 min.

Der er tale om en serie programmer om tro og videnskab, produceret af Silkeborg Regionale TV. Udsendelserne kørte på tre regionale sendere fra april til august 2010. Programmerne stilles til rådighed for lærere, der vil bruge dem i undervisningen. En vikar kan også sætte en video på, så der sker noget fagligt relevant, mens læreren er på kursus eller har en omsorgsdag.

Videoerne kan også bruges til at se på nogle af de argumenter, som tilhængere af kreationisme og intelligent design bruger. Her er en glimrende mulighed for at få styrket sin paratviden, så man som lærer er bedre rustet til at se hullerne i den moderne videnskabs teorier om livets udvikling og universets historie.

Er du interesseret i programmerne, så kontakt via mail:     Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

frame01

Regionalt TV

Screen dump fra programmet "Tro og Videnskab" med Erik Marcussen, tv. og Carl-Eric Laursen. Serien er produceret af Silkeborg Regionale TV og sendt på TV-syd, TV2 Østjylland og TV/Midt-vest.

vejlefjordskolen 2 0001

Her er et par screen dumps fra "9.a har fysik og kemi", som blev optaget den 17. maj 2010.

 

 

Vi skal lige prøve at brænde noget lightergas af.

 

vejlefjordskolen 2 0002

Så er vi i gang med radioaktivitet.

solfager

Du kan høre om solfangeren på video nr. 14.

Der er lavet i alt 17 udsendelser med følgende indhold:

  • Darwins Dilemma, Big Bang, intelligent design, tro og videnskab.

  • 9.a har fysik og kemi

  • Temaer fra hjerteportal.dk

Det tekniske

Korte oplysninger om det tekniske . . .

  • Udsendelserne er i mpeg2-format og fylder lidt over en gigabyte pr. udsendelse.

  • Der kan være 3 udsendelser på en DVD.

  • Skal afspilles med VLC-player på en computer. VLC-player er gratis at hente på nettet.

  • Opløsningen er 16:9 og 1280x720, dvs. video mode 720p.

  • Skal først konverteres, hvis det skal køres på et normalt TV med DVD-drev.

Nyheder marts 2024

natur9 animat

Mangler du lige lidt til de fælles- faglige fokusområder her i marts, så kig under natur9. Find et forsøg eller flere. Der er nok at tage af.
Se hele viften af idéer.  Klik her

gipsskrue2

Opdatering

En tiltrængt opdatering af fysik7 er i gang. Nogle gange ændres links, og det går jo ikke. Illustrationer og billeder kan også have brug for et eftersyn. Her i februar er bl.a. artiklerne om fysik i hjemmet opdateret. Der er kommet en ny illustration af de skruer, man bruger til at fæstne gipsplader med. 
Klik her . . .

bigbang 1032 temp

Big Bang

Vi hører ofte om Big Bang, teorien om starten på vort univers. Ja, ofte hører vi, at alt er kommet af ingenting. Men kig på det: Teorien taler om en stor varmeeksplosion, altså energi. Læs mere, klik her.

Kampen mellem tro og videnskab

Galilei og bidrag til videnskab

Galilei var en af de første videnskabsmænd, der lavede forsøg for at bevise sine påstande. Han var den første, der viste, at en stor og en lille blykugle falder lige hurtigt ned - fra det skæve tårn i Piza.

Galilei var meget interesseret i stjerner og planeter. Han fik fat i tegningerne til en kikkert, som var opfundet i Holland. Nu kunne han studere Jupiter og Venus. Han opdagede, at Jorden kredser omkring Solen. Det måtte han stå skoleret for i kirken. Han blev endda pisket i en alder af 70 år.

I middelalderen ønskede Den Katolske Kirke at sidde al magt, tro og videnskab. Galilei blev derfor set som en trussel mod kirken. Man ønskede ham langt væk. Dengang var man ikke bange for at gennemføre en henrettelse, hvis der var nogen, der ikke makkede ret.

Galilei fastholdt, at Solen er centrum i vort solsystem, og der blev indkaldt til kirkemøde. Her måtte Galilei afsværge sine opdagelser. Han løj med vilje. Galilei mente, at det var vigtigere at kunne fortsætte forskningen end at tale sandt til de uvidende præster.

Fra Galilei til robotter på Mars

På Galileis tid var det kirken, der havde al magt ang. tro og videnskab. I dag er tingene vendt rundt. Nu er det videnskaben, som presser sine meninger igennem. Vi får f.eks. at vide, at i fremtiden vil der være kolonier på Mars, hvor man kan studere den golde og kolde planet. Folk NASA siger, at vi skal udforske solsystemet og sende astronauter ud forbi Jupiter og Saturn, så de kan udforske kolde og ugæstfri planeter.

I dag styrer videnskaben alt, der har med vores tro på fortid, nutid og fremtid at gøre. I Danmark er vi på vej væk fra den kristne tro, idet vi stoler på vore egne evner og beslutninger.

Før i tiden sad kirken på tro og videnskab. Nu er det vore universiteter, professorer og forskere, der dikterer og styrer tro og videnskab.

science logo03

God viden

Vil du vide mere om tro og videnskab, så er der en hjemmeside om det emne.
Gå til godviden.dk og læs mere om tro og videnskab i Danmark.  Klik her . . .  godviden.dk

God læselyst
Erik Marcussen
Forfatter og webmaster på fysik7.dk og godviden.dk.