Det er spændende at se dannelsen af de smukke, blå krystaller.

Blå krystaller af kobbersulfat

kobbersulfat07

Salte danner krystaller, og en af de flotteste er blåsten. I kemien kalder vi det for kobbersulfat og bruger formlen er CuSO4.

 

Formål      

At påvise dannelsen af saltkrystaller
At arbejde med en mættet saltopløsning

 
Materialer

 Kobbersulfat             Petriskål                  500ml bægerglas                 Træpind, glødepind               Sytråd

 

Teori

Vand kan opløse salte, og når der er rigtig meget salt i, bliver blandingen overmættet.
Der dannes bundfald og saltkrystaller.
En saltopløsning kan blive overmættet ved at vandet fordamper, eller hvis den afkøles.
Vandet fordamper nemmest, når der er en stor overflade, f.eks. en flad skål.

Krystaller dannes nemmest uden på et krystal, der er dannet i forvejen. Vi kalder det et podekrystal.

 

 De første krystaller er dannet.


Forsøg 1:   Lav et podekrystal

 · Kog ca. 2 dl vand og hæld 100 ml i et bægerglas

 · Tilsæt 50 g kobbersulfat og omrør til alt er opløst i det varme vand

 · Hæld opløsningen op i en stor petriskål

 · Vent nogle timer, evt. til næste dag

 · Udvælg et pænt podekrystal og bind en snor i det

 · Brug podekrystallet i forsøg nr. 2

 


Podekrystallet hænger i en sytråd og vokser sig større, time for time.

 

Forsøg 2:   Dannelsen af flotte, blå krystaller

 · Kog ca. ½ l vand og hæld 300 ml i et bægerglas

 · Tilsæt 150 g kobbersulfat og omrør til alt er opløst i det varme vand

 · Lad opløsningen stå og køle af, så den er mellem stuetemperatur og håndvarm

 · Anbring podekrystallen midt i væsken.
Lad den hænge i en sytråd fra en lille pind, som ligger på tvær hen over bægerglasset

 · Anbring bægerglasset et sted, hvor der ikke er rystelser

 · Iagttag krystallet efter nogle timer og de næste dage

 

Nyheder dec. 2018

465 container titel

Fokus på containere

8. klasse brugt en fagdag på at studere den internationale containertrafik. Kig med og hør hvem der ligger i toppen af markedet.
Klik her . . .

940 ormkage dump

Insekter i fremtidens mad?

Tag med en tur i Økolariet og hør et foredrag om insekter som proteinkilde.  Klik her . . .