Bolsjer

 

Hjemmelavede bolsjer er populære. Vi laver forsøg med bolsje-fremstilling, fordi det lærer os noget om:

  • sukkers smeltepunkt
  • mono- og di-sakkarider
  • tilsætningsstoffer
  • fedtstoffer
  • forarbejdningsprocesser
  • fotosyntesen, verdens største kemiske produktion

 

 

To salgs sukker giver en god konsistens

Man kan selv lave bolsjer af druesukker og flormelis.

Sukkermassen opvarmes til 162 gr Celsius og afkøles på en bolsjemåtte.

Rent sukker ville størkne meget hurtigt, men ved at tilsætte druesukker med et mindre molekyle og dermed lavere smeltepunkt, fås en god konsistens.

Der tilsættes nogle få dråber smagsstoffer og farve. Langt det meste af bolsjerne er altså sukker.

Bolsjemåtten og redskaberne skal være smurt med madolie. Brug en pensel.

Til afgangsprøven må du meget gerne snakke om bolsjer, men du får ikke lov at lave nogle. Det er tiden for kostbar til.

 

 

 

 

Farve- og smagsstoffer

Farve- og smagsstoffer til madvarer er ofte opløst i sprit. Der er flere slags alkohol: Ethanol, glycol, glycerin. Alkohol er et konserveringsmiddel, så farve og smag ikke ødelægges eller rådner.

Alkohol koger ved ca. 79 gr. celcius. Vi kommer farve- og smagsstofferne i bolsjemassen, når den er omkring 120 gr. celcius, så der er ingen alkohol tilbage i de færdige bolsjer. Du bliver ikke fuld af at spise bolsjer.

 

Sådan laver man bolsjer - se videoklip . . .

 

Nyheder august 2018

dmi dump

Varm sommer

Det blev en sommer med flere rekorder. En sommer vi husker.
En sommer med emner til de fællesfaglige fokusområder. 
Klik her . . .

container maersk

Bestil opdatering

Bestil allerede nu en opdatering af undervisningspakken til fysik7.dk. Har du ikke licens til elevøvelserne på A4-papir, som bestil allerede nu. Der kommer noget med om containere og infrastruktur.
Klik her . . .

brintbil ani

Brintbiler på danske veje

Brændselsceller er nu i brug i rigtige biler. De udfordrer elbiler ved, at de har en lang rækkevidde. Brintbiler er bare for dyre på nuværende tidspunkt.
Klik her . . .