pex teknikrum

Opvarmning   - er blevet en hel videnskab

 I dag er der teknik mange steder i huset. Opvarmningen skal styres og være effektiv, for vi vil gerne spare penge og skåne miljøet. Vi skal tænke over, hvordan vi får varmt vand, hvordan huset skal opvarmes, og hvordan badeværelset skal indrettes.

Her gør vi det lidt enkelt. De gammeldags vandrør af jer bliver ikke brugt så meget mere. Nu bruger vi ofte rør af plastik, også kaldet PEX-rør.

pex tube

Vi samler dem med fittings af metal, som ikke kan ruste.

 

Det skal bruges to stykker værktøj, så er samlingerne i orden.

pex vinkel fitting

Her har vi et T-stykke. Disse fittings er meget hurtige at samle. De betyder en mindre regning til VVS-manden.

 

Sker der et brud på en vandledning, så er det også hurtigt at skifte.

pex t fitting

Termostatventil

En hane som den til højre på billedet kan meget mere end at åbne og lukke for vandet.

Står den f.eks. på 3, så vil den åbne for det varme vand, indtil rummet er behageligt opvarmet.

 

Og hvis solen står på ind af et vindue, så mærker termostatventilen det og lukker ned for opvarmningen.

termostat vvs

Der bruges tal på de fleste termostatventiler. Det kunne lige så godt stå temperatur.

 

Her til højre ses en sådan skala. Usikkerheden kan være stor, derfor skiver fabrikken det ikke.

termostat skala

Om natten behøver man ikke så meget varme på soveværelset. Her kan man spare på varmen, hvis man husker at skrue ned for termostatventilen.

 

Det er klogt ikke at skrue den helt i bund. Der er en lille stjerne den:   *

 

Stjerne sørger for, at vandrørene ikke kan springe på grund af frost. Kommer temperaturen ned mellem 7 og 0 grader Celcius, så åbnes der for varmen i rørene.

vindue nat

 

Nyheder dec. 2018

465 container titel

Fokus på containere

8. klasse brugt en fagdag på at studere den internationale containertrafik. Kig med og hør hvem der ligger i toppen af markedet.
Klik her . . .

940 ormkage dump

Insekter i fremtidens mad?

Tag med en tur i Økolariet og hør et foredrag om insekter som proteinkilde.  Klik her . . .