jord09

Vi ser på forskellige slags jord

Her i vores første forsøg skal vi se, at jord kan være så meget. Vi ser på 5 forskellige typer jord, og de er meget forskellige.

 

De 4 elementer fra oldtiden er jord, vand, luft og ild. Derfor skal vi prøve at blande jord og vand. De fleste ved godt, at det ikke bliver til guld.

 

Prøv først at komme lidt vand på, kun nogle få dråber. Prøv derefter meget mere vand. De forskellige typer jord reagerer meget forskelligt.

 

       

Jordtyperne sten, grus, sand og ler defineres efter kornstørrelse. Sten er de store, og ler er små partikler. Diameteren på en sten eller et korn måles i mm.

     Sten: > 6 mm
     Grus: 2- 6 mm
     Sand: 2- 0,06 mm
     Silt: 0,06-0,002 mm
     Ler: < 0,002 mm

 

 

Ler er også fundet i jorden. Man kan lave mange sjove og gode ting af ler.

Her på pakken står der, at det blev dannet for mange år siden under istiden.

 

5 slags jord

Vi skal nu se på flere forskellige jordprøver.

 

Muldjord

Her er jord, som vi kender det. Det er hentet fra et bed lige uden for skolebygningen, hvor der står buske og små træer.

 

Spagnum

Måske synes du, at spagnum ikke er jord. Det består af gamle plantedele. Det er rigtig godt til at gøre havejorden luftig med.

 

Grus

Grus er forholdsvis store partikler. På billedet herover er der endda småsten i. Blandingen af grus og sten bruges til at støbe beton med.

 

Sand

Her er der tale om små korn.

 

Ler

Prøv at røre ved ler. Se hvad der sker, når du kommer lidt vand på. Og senere meget vand.

Lerpartikler er meget små. De kan nemt opslemmes i vand og transportes langt med vand, de er i bevægelse. Ler virker fedtet, når man rører ved det, men det er ikke fedt, for det kan jo godt blandes med vand.

ler grus vand

På billedet herover ses 3 lag: Vand, ler og sand. Vandet virker som et låg oven på sandet. Det tager flere dage før der kommer vand ned til sandet. Prøv det selv. Det er spændende!

Umiddelbart synes man, at ler ikke er godt i haven eller på marken. Ler er nu med til at fastholde nogle af de vigtige næringsstoffer i jorden. Lerpartikler er negativt ladede, og de holder derfor fast på positivt ladede partikler, f.eks. nitrat, kalium og calcium.

Hver elev får et bægerglas og vælger en jordtype. Prøv at komme nogle dråber vand på og se, hvad de sker? Opsuges vandet, forsvinder det, eller lægger det sig bare ovenpå?

Ler og atomer

Man kan fristes til at tro, at lerpartiklerne er lige så små som atomer. Nej, atomer er over en million gange mindre end en lerpartikel. Men lerpartikler er små, noget af det mindste vi umiddelbart kan forestille os.

 

Nyheder august 2018

dmi dump

Varm sommer

Det blev en sommer med flere rekorder. En sommer vi husker.
En sommer med emner til de fællesfaglige fokusområder. 
Klik her . . .

container maersk

Bestil opdatering

Bestil allerede nu en opdatering af undervisningspakken til fysik7.dk. Har du ikke licens til elevøvelserne på A4-papir, som bestil allerede nu. Der kommer noget med om containere og infrastruktur.
Klik her . . .

brintbil ani

Brintbiler på danske veje

Brændselsceller er nu i brug i rigtige biler. De udfordrer elbiler ved, at de har en lang rækkevidde. Brintbiler er bare for dyre på nuværende tidspunkt.
Klik her . . .