Fordøjelsen

 

Vores mad består af . . .

     •   kulhydrater
     •   fedtstoffer
     •   proteiner
     •   vitaminer
     •   mineraler

Maden kommer ikke bare ned i maven, og så er det godt. Nej, fordøjelsen er faktisk mange forskellige processer, og her når vi kun at få et lille indblik i biokemien i vor krop.

Formål med fordøjelsen . . .

     •   Udnytte energi
     •   Optage næringsstoffer
     •   Udskille affaldsstoffer

Fordøjelsen nedbryder vores mad i mindre dele, dvs. de grundelementer, som maden er opbygget af.

 

Fordøjelsen sker på 2 måder
- både fysik og kemi

Mekanisk, fysisk

     •   Maden tygges, så store stykker nedbrydes til små stykker

     •   Maden æltes i munden, i spiserøret og mavesækken

     •   Maden transporteres i tarmene ved hjælp af peristaltiske bevægelser

 

Billedet er venligst udlånt af Roskilde Kommunale Tandpleje.

Kemisk

     •   Maden opløses i vand og mavesyre

     •   Molekyler nedbrydes ved hjælp af enzymer

     •   De enkelte grundelementer optages i cellerne via blod og lymfevæske.

 

Spyt indeholder enzymet amylase, som
kan nedbryde stivelse til sukker

 

Hvor sker fordøjelsen?

 

Kulhydrater

  • Munden
    Enzymer fra spytkirtler nedbryder stivelse
  • Tolvfingertarmen
    Enzymer fra bugspytkirtlen og fra tarmvæggen nedbryder stivelse, maltose og laktose
  • Tyndtarmen
    Optagelse af sukkerstof via blodet

Fedtstoffer

  • Tolvfingertarmen
    Enzymer fra bugspytkirtlen nedbryder fedt med hjælp fra galdesaft
  • Tyndtarmen og tyktarmen
    Optagelse af glycerol og fedtsyrer via lymfevæsken

Proteiner

  • Maven
    Enzymer fra mavevæggen nedbryder protein
  • Tolvfingertarmen
    Enzymer fra bugspytkirtlen og fra tarmvæggen nedbryder protein og proteinfragmenter
  • Tyndtarmen
    Optagelse af aminosyrer via blodet

Vi tager det lige én gang til . . .

Illustration: © Peder Gasbjerg/Systime

 

Illustration fra Wikipedia; kunstneren har givet tilladelse til offentliggørelse.