940 ormkage678a

Der er en orm i min kage

Vi fortsætter jagten på proteiner . . .
Skal vi spise insekter i fremtiden, for at vi kan få protein nok på en bæredygtig måde?

Vi har været en tur i Økolariet i Vejle for at høre et foredrag om insekter som mad.

 

Foredraget var en del af en special-udstilling i Økolariet. Her var titlen:

Der er en orm i min kage.

 

Udstillingen blev lukket af en brand i maj 2018. Heldigvis kommer der en ny udstilling om madvarer i 2019.

 
     

Under foredraget blev der afspillet en video på youtube.com.

 

Videoen handler om produktionen af insekter i Holland. Senere ser vi et eksempel på, hvad en kok kan få ud af at bruge insekter i den mad, han laver til gæsterne.

 
     

Udstillingen havde et lille, flot cafeteria. Der blev budt på retter med fårekyllinger og melorme. Økolariet giver en forsmag på fremtidens mad.

 

Vi kommer til at spise anderledes i fremtiden, hvis vi vil passe på miljøet. Vi bliver flere og flere mennesker på Jorden, og det er derfor nødvendigt med nytænkning.

     DSC 4627 450dpi
        

Det hyggelige cafeteria havde en fårekyllingesalat. Håber du synes, at den ser spændende ud.

 

Se billedet i lidt større format - højreklik med musen og bed om at få lov til at se billedet til højre. > > >

  

 

insektsalat

        

Herunder kan du se lidt om hvordan vore madvaner har ændret sig igennem de sidste århundreder. Måske vil der være mere fokus på tang, myrer og orme i fremtiden.

 

Se billederne i lidt større format - højreklik med musen og bed om at få lov til at se billedet til højre. > > >

 

madvaner ani 678

        

Løsningen skulle være insekter og orme. Det lyder lidt skræmmende for os danskere. Men Økolariet gjorde sit bedste for at overbevise os om, at det var rigtige laver, orme og græshopper. Derfor kunne man også se nogle rigtige levende eksemplarer i udstillingen.

 

Klik på et kort videoklip - det varer kun 13 sekunder. Du overlever nok.  > > >

 
       

Økolariet viser nogle tankevækkentd plancher. Der går virkelig meget tabt, når man slagter en ko eller en gris. Kyllingen er endnu værre.

 

Spiser man insekter, så kan op til 80% udnyttes i madlavningen.

  DSC 4625 450dpi
        

Denne illustration viser, at der skal meget plads i landbruget til at producere bare ét kilo kød. Grisen er mere effektiv. Insekterne slår alle de andre.

 

Det er tankevækkende, må man sige.

 

Planteprotein fra f. eks. bønner, ærter og linser kræver 10-20 m2 for at give et kg mad med en protein-procent, der matcher animalsk kød. En vegetar behøver ikke at spise insekter.

 

DSC 4623 450dpi

      

Her er et videoklip om udstillingen. Der er ingen tale, så du må selv prøve at finde ud af, hvad det drejer sig om.

De første 3 minutter handler om udstillingen: Der er en orm i min kage.

 
     

Unge mennesker er vant til det med larver. Haribo har solgt dem i årevis. Lad os kalde det humor.

 

Seriøst så skal det nævnes, at FN's fødevareorganisation FAO og EU's fødevareargentur EFSA mener, at vi i fremtiden kan få et sundere miljø ved at vor mad indeholder mere protein fra insekter.

 

Insekter er fyldt med fibre, proteiner, sunde fedtstoffer, vitaminer og mineraler.

 

Illustreret Videnskab nr. 8/2016 har et to-sidet opslag om fremtidens mad: Insekter, larver og orme.

 

  laver ani

 

Denne artikel med fotos, videoklip og foredrag er en del af undervisningspakken om mad og mennesker, som vi kører i 9. årgang på Vejlefjordskolen. Det officielle fællesfaglige fokusområde er . . .

Produktion med bæredygtig udnyttelse af naturgrundlaget