Naturfag og Økolariet i Vejle

Der er kommet et nyt cafeteria i Vejle. Der bydes på retter med fårekyllinger og melorme. Økolariet giver en forsmag på fremtidens mad.

 

Vi kommer til at spise anderledes i fremtiden, hvis vi vil passe på miljøet. Vi bliver flere og flere mennesker på Jorden, og det er derfor nødvendigt med nytænkning.

 

Tag ind op besøg Økolariet. Særudstillingen om fremtidens madvarer kan ses frem til og med november 2016. Der er gratis adgang.

     DSC 4627 450dpi
        

Det hyggelige cafeteria byder bl.a. på en fårekyllingesalat. Håber du synes, at den ser spændende ud.

 

Se billedet i lidt større format - højreklik med musen og bed om at få lov til at se billedet til højre. > > >

  

 

insektsalat

        

Herunder kan du se lidt om hvordan vore madvaner har ændret sig igennem de sidste århundreder. Måske vil der være mere fokus på tang, myrer og orme i fremtiden.

 

Se billederne i lidt større format - højreklik med musen og bed om at få lov til at se billedet til højre. > > >

 

madvaner ani 678

        

Løsningen skulle være insekter og orme. Det lyder lidt skræmmende for os danskere. Men Økolariet har gjort sit bedste for at overbevise os om, at det er rigtige laver, orme og græshopper. Derfor kan man også se nogle rigtige levende eksemplarer i udstillingen.

 

Klik på et kort videoklip - det varer kun 13 sekunder. Du overlever nok.  > > >

 
       

Økolariet viser nogle tankevækkende plancher. Der går virkelig meget tabt, når man slagter en ko eller en gris. Kyllingen er endnu værre.

 

Spiser man insekter, så kan op til 80% udnyttes i madlavningen.

  DSC 4625 450dpi
        

Denne illustration viser, at der skal meget plads i landbruget til at producere bare ét kilo kød. Grisen er mere effektiv. Insekterne slår alle de andre.

 

Det er tankevækkende, må man sige.

 

Planteprotein fra f. eks. bønner, ærter og linser kræver 10-20 m2 for at give et kg mad med en protein-procent, der matcher animalsk kød. En vegetar behøver ikke at spise insekter.

 

DSC 4623 450dpi

      

Her er 5 minutter video om udstillingen. Der er ingen tale, så du må selv prøve at finde ud af, hvad det drejer sig om.

 

   

   

Unge mennesker er vant til det med larver. Haribo har solgt dem i årevis. Lad os kalde det humor.

 

Seriøst så skal det nævnes, at FN's fødevareorganisation FAO og EU's fødevareargentur EFSA mener, at vi i fremtiden kan få et sundere miljø ved at vor mad indeholder mere protein fra insekter.

 

Insekter er fyldt med fibre, proteiner, sunde fedtstoffer, vitaminer og mineraler.

 

Illustreret Videnskab nr. 8/2016 har et to-sidet opslag om fremtidens mad: Insekter, larver og orme.

 

  laver ani

 

   

Økolariet går også meget op i emner som energi og klimaforandringer.

Her er der virkelig mulighed for at fordybe sig, selv om der ikke er tale om støvede bøger fra biblioteket.

  energitv anigif

   

Generelt om Økolariet

Vejle har sit eget oplevelses- og videnscenter. Økolariet tager udgangspunkt i natur og miljø omkring Vejle Fjord. Der er gratis adgang, idet kommune og private firmaer ønsker at skabe interesse omkring Vejle som en by, der værner om økologien.

Når man kommer inden for i foyeren, er der en reception, hvor man altid får god besked om centrets udstillinger.

Her kommer lidt fra den permanete udstilling.

 

Spildevand er et stort emne. Vi begynder med at se på, hvor vandet fra køkken, toilet og bad havner henne.

   
På vej gennem rørsystemet er der måske lige nogle kloakrotter, som vi skal hilse på. Her er der tale om rigtige rotter. Man er ikke i det mindste tvivl - lugten er overbevisende.

   
Vandet skal renses, og det kan man se her på denne del af udstillingen.

   

Økolariet tilbyder undervisning, og her møder man folk, der ved, hvad de snakker om.

Det hele får en lidt anden vinkel, når det hele bliver fremlagt på Økolariet.

   

Det er nemt at finde Økolariet. Det ligger nogle få stenkast fra Vejle Station, hvor der er tog og busser.
9a og 9b er på vej hjem i november 2012.

Her kan du se Økolariets egen reklame, hvis du altså har adgang til youtube.com . . .

 


Økolariet er blevet besøgt i flere omgange - i tiden fra 2009-2016.