­

Sådan stopper du radioaktivitet

Vi prøver at stoppe de radioaktive stråler i et kontrolleret forsøg.

Alfa-, beta- og gammastråler er fysisk forskellige, derfor er heller ikke lige lette at stoppe.

 

Resultater

α   alfa

Alfa-partikler er meget lette at stoppe. Problemet er blot, at når alfa-partikler f.eks. rammer papir, slås elektroner løs, og strålingen fortsætter som beta-stråling. Nogle gange kan man være heldig at opleve, hvordan antallet af impulser stiger, når man sætter papir ind tæt på kilden. Stigningen skyldes altså, at alfa-partiklerne er stoppet, og beta-partiklerne fortsætter. Generelt når alfa-stråling ikke længere end 4-5 cm i alm. luft. De standses af et stykke papir og kan ikke gå igennem huden.

β   beta

Beta-stråling når længere end alfa-partiklerne, fordi elektroner er meget mindre end helium-kerner.

γ   gamma

Gamma-stråling når længst, og der skal flere cm bly til at standse de elektromagnetiske bølger. Der skal ca. 7 mm bly til at halvere strålingen.

 

Hvad stopper bedst - aluminium eller bly?

I forsøget prøver vi forskellige materialer, så vi kan bremse eller helt stoppe de radioaktive stråler. Her viser det sig, at lette materialer er dårlige sammenlignet med tunge metaller.

Bly er tungere end aluminium, derfor stopper det bedst stråling. Atomerne er meget større, massefylden er større. Bly er et af de tungeste ikke radioaktive metaller, vi har.

 

Foto af forsøget

Her bruger vi en alfa-kilde yderst til venstre.
I midten stopper en plade af aluminium strålingen.
Yderst til højre ses GM-røret.

 

 

Udfyld skemaet med resultaterne

Det er vigtigt at lave notater til dette forsøg.
Bagefter kan man nemlig nemt se forskellen på de tre radioaktive kilders evne til at gennemtrænge forskellige materialer.

 

 

 

 

Find huller i en svejsning

Teknikere bruger nogle gange radioaktivitet til at finde huller i svejsninger. På nedenstående foto er der en dårlig svejsning øverst og en god nederst. Hvis man fører en radioaktiv kilde ind i røret, vil der komme noget ud igennem utæthederne i det øverste rør. Det vil selvfølgelig kunne måles med en geigertæller.

Hvis røret er tæt, vil metallet kunne bremse alfa- og betastråler.

svejsning 

­