Velkommen til fysik og kemi i 9. klasse

cola grey

Fællesfaglige fokusområder

Den store udfordring i det nye skoleår er de nye læseplaner og den fællesfaglige naturfagsprøve for biologi, geografi, fysik og kemi. I juni 2017 skal vi op til afgangsprøven FP9. Det er svært at overskue, selv for lærere. Teorien og emnerne her på fysik9.dk er lavet for at det skal gå så smertefri som muligt.

Mad og mennesker

Vi begynder med at sætte fokus på den organiske kemi. Vi skal lære om kulhydrater, fedtstoffer, proteiner og enzymer. Emnerne er tæt knyttet til biologi og forståelsen af vor egen krop og specielt fordøjelsen. Vi får geografi ind over, idet folk spiser forskellige rundt omkring i verden, og mennesker arbejder med mad på mange forskellige måder, lige fra produktion til forarbejdning, fra jord til bord. Vi kan se på servicefagene, der hjælper os til at leve sundt. Går det galt, må vi til lægen eller hospitalet.

Stråling og levevilkår

Efter nytår er der et nyt fokusområder hvor vi skal se på stråling, lys, radioaktivitet.

 

Her ses et forenklet fedtmolekyle >

   

fysik9.dk

  1. Det er så enkelt med digital tekstbog. Her er den teori, der passer til de enkelte fokusområder, emner og elevøvelser.
  2. Elevmappen i A4-format bruges i forbindelse med øvelser og notater. Mappe og teori har samme nummer. Alle øvelser i 9. klasse begynder med 9, efterfulgt af kapitelnummer og tredje ciffer er øvelsesnummer. F.eks. er 915 den femte øvelse i kapitel 1 i 9. klasse.

Digital tekstbog

Teorien ligger her på hjemmesiden. Det er smart, at elevøvelse og teori passer sammen. Skolens budget bliver ikke belastet af den nye læseplan. Der skal ikke købes nye bøger.

 

I dag er elever ikke bange for en computer. Dygtige elever læser det, de skal, uanset hvordan de får det præsenteret. Det jævne gennemsnit er glade for billeder, kort tekst og en enkel layout. Den sidste tredjedel af eleverne kan være svære at få til at læse, men de er glade for, at de ikke skal slæbe rundt på en tyk fysikbog i tasken.

Det kan læres

Du må være klar over, at hvis du vil lære fysik og kemi i 9. klasse, så må der bruges tid på det. Ønsker du at kunne køre på en ethjulet cykel, så må der øves. Ting tager tid.

 

Med fysik9.dk skal det nok lykkes for dig - hvis du vil bruge tid på faget og følge med i timerne.

Videoklip

Enkelte øvelser er illustreret med videoklip. Der vil komme flere videoer, for både elever og lærere synes, at det er en god idé.

tværs af naturfagene

Den store udfordring i det nye skoleår er de nye læseplaner og den fællesfaglige naturfagsprøve for biologi, geografi, fysik og kemi. Her på hjemmesiden markeres det både i 7., 8. og 9. klasse. Domænenavne natur9.dk prøver at samle det hele under ét. Her vil der løbende komme opdateringer og fordybelser. Det hele er stadig så nyt, at ingen forlag er færdige - heller ikke natur9.dk.

natur9 solopgang

Nyheder august 2018

dmi dump

Varm sommer

Det blev en sommer med flere rekorder. En sommer vi husker.
En sommer med emner til de fællesfaglige fokusområder. 
Klik her . . .

container maersk

Bestil opdatering

Bestil allerede nu en opdatering af undervisningspakken til fysik7.dk. Har du ikke licens til elevøvelserne på A4-papir, som bestil allerede nu. Der kommer noget med om containere og infrastruktur.
Klik her . . .

brintbil ani

Brintbiler på danske veje

Brændselsceller er nu i brug i rigtige biler. De udfordrer elbiler ved, at de har en lang rækkevidde. Brintbiler er bare for dyre på nuværende tidspunkt.
Klik her . . .