Fra stivelse til sukker

Kulhydrater er interessante at lære noget om. Vi har monosakkariderne ofte frugtsukker og druesukker, disakkariderne kan være alm. sukker og mælkesukker. Når molekylerne bliver større, så får vi polysakkariderne: Stivelse, fiber og træmasse.

Lad os tage 3 eksempler på, at stivelse kan nedbrydes til sukker:

  • Når vi koger en kartoffel, bliver den blød og smager sødere. Stivelsen bliver til sukker.
  • Når frugter modnes, bliver de blødere. Stivelsen bliver omdannet til sukker. En grøn banan indeholder 17 % stivelse og 3 % sukker. Tallene byttes rundt, når vi har en moden banan.
  • Når vi spiser brød, kommer der spyt ud i munden. Enzymet amylase nedbryder stivelsen til sukker. Stivelse hedder på fagsprog amylose.
  • Nede i 12-finger-tarmen nedbrydes stivelsen yderligere. Enzymer fra bugspytkirtlen og fra tarmvæggen nedbryder stivelse, maltose og laktose.

banana 678

Nyheder april 2020

watt02

Små pærer
med forskellig effekt

Se et videoklip om nogle små pærer med forskellig effekt, selv om de alle er til 6 volt. Varighed 8:47. 
Klik her.

Her under krisen med covid-19 er der også nye videoer følgende steder: 

750 Lær fysik med LEGO. Klik her.
840 Metaller i fokus. Klik her.
876 Elektricitet i hjemmet. Klik her.

solcelle198

Fjernundervisning
på Vejlefjordskolen

Vi skal i gang med alternativ undervisning her i denne viruskrise. På Vejlefjordskolen vil der komme nyt her hver uge til eleverne i 7.-9. klasse.

9.a & 9.e  Energi. Klik her.
8.a  Metaller. Klik her.
8.e  Solceller. Klik her.
7.a  Mekanisk fysik. Klik her.

vand energi

Husk også
verdensmålene

Kig forbi på verdensmålene, når du arbejder med naturfagene. Det er god perspektivering. Klik her