Modeltog og jul i Horsens

Der sker noget i gågaden i Horsens. Den store glasterning KUBEN er centrum for en modeljernbane med fire tog, der kører, hvis kommer hen til den store glasrude. Det er et samarbejde mellem cityforeningen, kommunen og en modeltogsklub, som står bag denne flotte togbane.

Videoklippet herunder viser togbanen både udefra og inde i KUBEN. Sidst i klippet kommer et juletog ude i gågaden forbi. Senere er der et optog med eventyragtige, unge mennesker. Glædelig jul 2022.

Herunder ser du julemanden på en tagryg. Her ser vi den del af modelbanen, som har vinter.

juletog12

Banen gengiver dansk infrastruktur. Derfor er der også et par containere med fra Mærsk Line.

juletog13

En tysk skinnebus holder ved et trinbræt. Banen er bygget på 2½ måned, så den er ikke helt færdig. Til jul næste år vil der være mange flere detaljer, der er på plads.

juletog11

Nyheder nov. 2023

10plus01
10plus03

To læseplaner i 10. kl.

Der er to forskellige læseplaner til brug i 10. årgang, og måske du vil lave en blanding. Læs mere om undervisningspakken, som mange skoler bruger i hverdagen. Klik her . . .

DSC 5383edit

Tænk på mad, når der skal vælges et tværfagligt fokusemne i udskolingen. For 1½ år siden blev et oplæg gennemprøvet på en skole i Østjylland. Der er teori her på domænet, og elevøvelserne kan bestilles under Lærer-info. 
Klik her . . .

usb stick

 

Styr på læseplanen

Har du brug for lidt hjælp med naturfagene i udskolingen, så kontakt webmasteren til fysik7.dk. Lad os få en snak i telefonen; det er gratis. Klik her.

Kampen mellem tro og videnskab

Galilei og bidrag til videnskab

Galilei var en af de første videnskabsmænd, der lavede forsøg for at bevise sine påstande. Han var den første, der viste, at en stor og en lille blykugle falder lige hurtigt ned - fra det skæve tårn i Piza.

Galilei var meget interesseret i stjerner og planeter. Han fik fat i tegningerne til en kikkert, som var opfundet i Holland. Nu kunne han studere Jupiter og Venus. Han opdagede, at Jorden kredser omkring Solen. Det måtte han stå skoleret for i kirken. Han blev endda pisket i en alder af 70 år.

I middelalderen ønskede Den Katolske Kirke at sidde al magt, tro og videnskab. Galilei blev derfor set som en trussel mod kirken. Man ønskede ham langt væk. Dengang var man ikke bange for at gennemføre en henrettelse, hvis der var nogen, der ikke makkede ret.

Galilei fastholdt, at Solen er centrum i vort solsystem, og der blev indkaldt til kirkemøde. Her måtte Galilei afsværge sine opdagelser. Han løj med vilje. Galilei mente, at det var vigtigere at kunne fortsætte forskningen end at tale sandt til de uvidende præster.

Fra Galilei til robotter på Mars

På Galileis tid var det kirken, der havde al magt ang. tro og videnskab. I dag er tingene vendt rundt. Nu er det videnskaben, som presser sine meninger igennem. Vi får f.eks. at vide, at i fremtiden vil der være kolonier på Mars, hvor man kan studere den golde og kolde planet. Folk NASA siger, at vi skal udforske solsystemet og sende astronauter ud forbi Jupiter og Saturn, så de kan udforske kolde og ugæstfri planeter.

I dag styrer videnskaben alt, der har med vores tro på fortid, nutid og fremtid at gøre. I Danmark er vi på vej væk fra den kristne tro, idet vi stoler på vore egne evner og beslutninger.

Før i tiden sad kirken på tro og videnskab. Nu er det vore universiteter, professorer og forskere, der dikterer og styrer tro og videnskab.

science logo03

God viden

Vil du vide mere om tro og videnskab, så er der en hjemmeside om det emne.
Gå til godviden.dk og læs mere om tro og videnskab i Danmark.  Klik her . . .  godviden.dk

God læselyst
Erik Marcussen
Forfatter og webmaster på fysik7.dk og godviden.dk.