Fra stivelse til sukker

Kulhydrater er interessante at lære noget om. Vi har monosakkariderne ofte frugtsukker og druesukker, disakkariderne kan være alm. sukker og mælkesukker. Når molekylerne bliver større, så får vi polysakkariderne: Stivelse, fiber og træmasse.

Lad os tage 3 eksempler på, at stivelse kan nedbrydes til sukker:

  • Når vi koger en kartoffel, bliver den blød og smager sødere. Stivelsen bliver til sukker.
  • Når frugter modnes, bliver de blødere. Stivelsen bliver omdannet til sukker. En grøn banan indeholder 17 % stivelse og 3 % sukker. Tallene byttes rundt, når vi har en moden banan.
  • Når vi spiser brød, kommer der spyt ud i munden. Enzymet amylase nedbryder stivelsen til sukker. Stivelse hedder på fagsprog amylose.
  • Nede i 12-finger-tarmen nedbrydes stivelsen yderligere. Enzymer fra bugspytkirtlen og fra tarmvæggen nedbryder stivelse, maltose og laktose.

banana 678

Nyheder nov. 2019

DSC 2722 ida

Grøn tur til Økolariet i Vejle

Vi bruger en fagdag i Vejle for at se, hvad forretninger og Økolariet gør for at få os til at tænke mere på vores kostbare klode.
Læs mere om mad og miljø . . .
klik her

banana 678

Fra stivelse til sukker

I fotosyntesen dannes sukker, og går molekylerne sammen dannes stivelse. Senere kan det gå den anden vej, og stivelsen bliver nedbrudt til sukker.
Det sker på flere forskellige måder.
Hør hvordan - klik her.

kompetencer

Kompetencer

Vi skal huske at arbejde med kompetencer i forbindelse med de fællesfaglige fokusområder. Se en god skabelon under fysik9.dk. 
Klik her