studie2021

Book et visit online  *   vinter 2021   *   Nyhed nr. 10

Få en naturfagslærer med online

Hvad med at jeg kommer og er med i en lektion i fysik og kemi her i vinter, når corona-krisen dikterer undervisning online? Jeg er klar, som billedet herover viser. Det er mit hjemmestudie med udstyr klart til en ekstra oplevelse.

Mit tilbud er for 7.-10 klasse. Tilbuddet er gratis for de første tre skoler, der kontakter mig.
Her er nogle forslag til undervisningen i fællesfaglige fokusområder:

EM fysik7 dk 271pixel

    *  Vand som ressource
    *  Strålings indvirkning på levende organismers levevilkår
    *  Mad og Mennesker
    *  Teknologiens betydning for menneskers sundhed og levevilkår
    *  Bæredygtig energiforsyning på lokalt og globalt plan
    *  DINOscience

Kontakt mig på mobil 2212 1334 eller over mail:

         info fysik7dk

Med venlig hilsen, Erik Marcussen

fokusomrder

total panorama extra1600dpi

Herunder ses et banner med elever fra 9.a. på Vejlefjordskolen, juni 2020. Det hænger i idrætshallen og minder mig om de 21 år, jeg har været lærer og udviklet fysik7.dk. Nu har jeg valgt at gå på pension, men vil gerne fortsætte med at være konsulent i naturfag.

9a banner678

Nyheder feb. 2024

gipsskrue2

Opdatering

En tiltrængt opdatering af fysik7 er i gang. Nogle gange ændres links, og det går jo ikke. Illustrationer og billeder kan også have brug for et eftersyn. Her i februar er bl.a. artiklerne om fysik i hjemmet opdateret. Der er kommet en ny illustration af de skruer, man bruger til at fæstne gipsplader med. 
Klik her . . .

bigbang 1032 temp

Big Bang

Vi hører ofte om Big Bang, teorien om starten på vort univers. Ja, ofte hører vi, at alt er kommet af ingenting. Men kig på det: Teorien taler om en stor varmeeksplosion, altså energi. Læs mere, klik her.

astabilmultivibrator

Elektronik

Vi bruger en masse elektronik hver dag, derfor burde vi vide lidt mere om helt simple komponenter. Se et forslag til aktiviteter - måske til en temadag.  Klik her . . .

Kampen mellem tro og videnskab

Galilei og bidrag til videnskab

Galilei var en af de første videnskabsmænd, der lavede forsøg for at bevise sine påstande. Han var den første, der viste, at en stor og en lille blykugle falder lige hurtigt ned - fra det skæve tårn i Piza.

Galilei var meget interesseret i stjerner og planeter. Han fik fat i tegningerne til en kikkert, som var opfundet i Holland. Nu kunne han studere Jupiter og Venus. Han opdagede, at Jorden kredser omkring Solen. Det måtte han stå skoleret for i kirken. Han blev endda pisket i en alder af 70 år.

I middelalderen ønskede Den Katolske Kirke at sidde al magt, tro og videnskab. Galilei blev derfor set som en trussel mod kirken. Man ønskede ham langt væk. Dengang var man ikke bange for at gennemføre en henrettelse, hvis der var nogen, der ikke makkede ret.

Galilei fastholdt, at Solen er centrum i vort solsystem, og der blev indkaldt til kirkemøde. Her måtte Galilei afsværge sine opdagelser. Han løj med vilje. Galilei mente, at det var vigtigere at kunne fortsætte forskningen end at tale sandt til de uvidende præster.

Fra Galilei til robotter på Mars

På Galileis tid var det kirken, der havde al magt ang. tro og videnskab. I dag er tingene vendt rundt. Nu er det videnskaben, som presser sine meninger igennem. Vi får f.eks. at vide, at i fremtiden vil der være kolonier på Mars, hvor man kan studere den golde og kolde planet. Folk NASA siger, at vi skal udforske solsystemet og sende astronauter ud forbi Jupiter og Saturn, så de kan udforske kolde og ugæstfri planeter.

I dag styrer videnskaben alt, der har med vores tro på fortid, nutid og fremtid at gøre. I Danmark er vi på vej væk fra den kristne tro, idet vi stoler på vore egne evner og beslutninger.

Før i tiden sad kirken på tro og videnskab. Nu er det vore universiteter, professorer og forskere, der dikterer og styrer tro og videnskab.

science logo03

God viden

Vil du vide mere om tro og videnskab, så er der en hjemmeside om det emne.
Gå til godviden.dk og læs mere om tro og videnskab i Danmark.  Klik her . . .  godviden.dk

God læselyst
Erik Marcussen
Forfatter og webmaster på fysik7.dk og godviden.dk.