Elfærgen Ellen, Ærø

Der er tale om en helt unik færge, som har hjemsted i Søby på Ærø.

 

Den sætter flere verdensrekorder, så derfor skal vi da lige nævne den som en del af Danmarks infrastruktur.

 

Ellen er et godt emne, hvis man har om energi, teknologi og infrastruktur. Her i denne artikel er der ganske få oplysninger. Tag imod udfordringen og undersøg selv, hvorfor denne færge er noget specielt.

   

 

ellen02

Ellen er bare en flot, lille færge med en flot styrbro, hvor kaptajnen nemt kan følge med i aktiviteterne rund omkring.

ellen03

Ellen er helt elektrisk, 100%. Der er ingen dieselgenerator om bord, som kunne bruges i tilfælde af strømsvigt. Bemærk den blå robot ude til højre i billedet. I stedet for reb og trosser, så holder en robotarm Ellen fast, når den er i havn.

ellen06

Motoren er dansk, udviklet af Visedo, en del af Danfoss.

ellen01

Strømmen til Ellen kommer fra vindmøller og solceller. Beboerne på Ærø har verdensrekord i solceller, idet der for hver beboer er 7 m2 solceller.

 ellen05

Bilerne kører om bord, og snart afgår færgen mod Fynshav på Als. Den virker om en helt almindelig færge, men den er altså anderledes.

ellen04

Ellen har kontakt med land, f.eks. som her, hvor der er spildevandsledning til ventre og drikkevandsforsyning til højre.

Billederne er taget den 31. august 2020.

Her er lige et kort med Ellens færgerute . . .

ellenkort

Nyheder feb. 2024

gipsskrue2

Opdatering

En tiltrængt opdatering af fysik7 er i gang. Nogle gange ændres links, og det går jo ikke. Illustrationer og billeder kan også have brug for et eftersyn. Her i februar er bl.a. artiklerne om fysik i hjemmet opdateret. Der er kommet en ny illustration af de skruer, man bruger til at fæstne gipsplader med. 
Klik her . . .

bigbang 1032 temp

Big Bang

Vi hører ofte om Big Bang, teorien om starten på vort univers. Ja, ofte hører vi, at alt er kommet af ingenting. Men kig på det: Teorien taler om en stor varmeeksplosion, altså energi. Læs mere, klik her.

astabilmultivibrator

Elektronik

Vi bruger en masse elektronik hver dag, derfor burde vi vide lidt mere om helt simple komponenter. Se et forslag til aktiviteter - måske til en temadag.  Klik her . . .

Kampen mellem tro og videnskab

Galilei og bidrag til videnskab

Galilei var en af de første videnskabsmænd, der lavede forsøg for at bevise sine påstande. Han var den første, der viste, at en stor og en lille blykugle falder lige hurtigt ned - fra det skæve tårn i Piza.

Galilei var meget interesseret i stjerner og planeter. Han fik fat i tegningerne til en kikkert, som var opfundet i Holland. Nu kunne han studere Jupiter og Venus. Han opdagede, at Jorden kredser omkring Solen. Det måtte han stå skoleret for i kirken. Han blev endda pisket i en alder af 70 år.

I middelalderen ønskede Den Katolske Kirke at sidde al magt, tro og videnskab. Galilei blev derfor set som en trussel mod kirken. Man ønskede ham langt væk. Dengang var man ikke bange for at gennemføre en henrettelse, hvis der var nogen, der ikke makkede ret.

Galilei fastholdt, at Solen er centrum i vort solsystem, og der blev indkaldt til kirkemøde. Her måtte Galilei afsværge sine opdagelser. Han løj med vilje. Galilei mente, at det var vigtigere at kunne fortsætte forskningen end at tale sandt til de uvidende præster.

Fra Galilei til robotter på Mars

På Galileis tid var det kirken, der havde al magt ang. tro og videnskab. I dag er tingene vendt rundt. Nu er det videnskaben, som presser sine meninger igennem. Vi får f.eks. at vide, at i fremtiden vil der være kolonier på Mars, hvor man kan studere den golde og kolde planet. Folk NASA siger, at vi skal udforske solsystemet og sende astronauter ud forbi Jupiter og Saturn, så de kan udforske kolde og ugæstfri planeter.

I dag styrer videnskaben alt, der har med vores tro på fortid, nutid og fremtid at gøre. I Danmark er vi på vej væk fra den kristne tro, idet vi stoler på vore egne evner og beslutninger.

Før i tiden sad kirken på tro og videnskab. Nu er det vore universiteter, professorer og forskere, der dikterer og styrer tro og videnskab.

science logo03

God viden

Vil du vide mere om tro og videnskab, så er der en hjemmeside om det emne.
Gå til godviden.dk og læs mere om tro og videnskab i Danmark.  Klik her . . .  godviden.dk

God læselyst
Erik Marcussen
Forfatter og webmaster på fysik7.dk og godviden.dk.