Protein i æg

 

Når man snakker om protein, tænker man ofte på kød og æg. Danmark er et gammelt landbrugssamfund, og derfor er kød og æg en del af traditionel dansk mad.

 

Skulle nogen være i tvivl, så kommer æg fra høns. Her på billedet er det fritgående høns og en hane fra et landbrug nær Horsens.

        

Der er mange forskellige slags æg . . .

  • æg fra burhøns kommer fra høns, der lever i "beskyttede boliger"

  • skrabeæg er fra høns, der går frit omkring

  • økologiske æg kommer fra landbrug, hvor hønsene lever så naturligt som muligt, og de får gode, rene ting at spise

  • pasteuriserede æg er udslåede æg, der er varmebehandlet, så de med sikkerhed ikke indeholder salmonellabakterier.

    

Et æg består hovedsagelig af skal, æggeblomme og æggehvide.

 

Hviden består af ca. 88% vand og 12% protein.

 

Blommen består af ca. 50% vand, 33% fedt og 16% protein.

 

Vi skal undersøge, hvornår proteinerne i et æg stivner under opvarmning. Mange proteiner ændrer egenskaber ved opvarmning.

 

Når proteiner opvarmes, ændrer de egenskaber. De er ikke naturlige mere, derfor hedder det "denatureret". De er gået ud af deres normale form.

   

Forsøg i en gryde

Vi har placeret hvide og blomme i hvert sit bægerglas. De opvarmes i en gryde med rist og vandbad.

 

Hviden stivner ved 56 gr C og blommen ved 73 gr C, står der på nettet.

 

I første omgang varmer vi op til ca. 60 gr C. Der går nogle minutter, og hviden begynder at stivne.

 

Senere kan man opvarme til 75-80 gr C, og så vil blommen stivne også.

    

Forsøg i reagensglas

Forsøget kan også foregå i to jumbo-reagensglas og et vandbad.

Hviden til venstre har været i 60 gr C varmt vand i 7-8 minutter, og den begynder at stivne.

Æggeblommen uden til højre er helt flydende endnu.

 

Salmonella

Til daglig er det smart at koge æg og ikke nøjes med en lavere temperatur. Der er nemlig risiko for bakterier i æg, og de dræbes ved kogning.

 

Rengøring

Det skal lige nævnes, at det er rigtig svært at rengøre reagensglassene bagefter. Den stive hvide og blomme skal kradses ud, og det kræver meget tålmodighed med en lille flaskerenser at få de sidste æggerester ud.

    

Vær energirigtig

Man kan koge æg i ganske lidt vand.
Gør sådan her . . .

  • Hæld 5 spiseskeer vand i en gryde

  • Sæt kogepladen på fuld kraft

  • Læg ægget i gryden

  • Når vandet koger, lægges låget på

  • Sluk for varmen

  • 12 minutter senere er ægget kogt

 

Her ses ægget efter 12 minutter i dampbad. Klar til en æggemad.

 

Der er altså ingen grund til at koge en halv gryde vand for at få sig et æg.

Nyheder feb. 2019

natur9 animat

Hjælp til lærere

Er du ny lærer, kan det være svært at få styr på læseplanerne i fysik og kemi. Få hjælp af en kollega, enten over mail, telefon eller besøg hos dig.  Klik her.

920 kulhydump2

Kulhydrater på skinner

Få en orientering om, hvad kulhydrater er for noget. Mød dr. Fiber og hør ham fortælle om divertikler.   Klik her.

cellphone x4

Stråling fra din smartphone

Vi skal lære noget om stråling i naturfag. Hvad med vores smart-phone? Udsender den farlige stråler? Se elevopgave - klik her.