Fra stivelse til sukker

Kulhydrater er interessante at lære noget om. Vi har monosakkariderne ofte frugtsukker og druesukker, disakkariderne kan være alm. sukker og mælkesukker. Når molekylerne bliver større, så får vi polysakkariderne: Stivelse, fiber og træmasse.

Lad os tage 3 eksempler på, at stivelse kan nedbrydes til sukker:

  • Når vi koger en kartoffel, bliver den blød og smager sødere. Stivelsen bliver til sukker.
  • Når frugter modnes, bliver de blødere. Stivelsen bliver omdannet til sukker. En grøn banan indeholder 17 % stivelse og 3 % sukker. Tallene byttes rundt, når vi har en moden banan.
  • Når vi spiser brød, kommer der spyt ud i munden. Enzymet amylase nedbryder stivelsen til sukker. Stivelse hedder på fagsprog amylose.
  • Nede i 12-finger-tarmen nedbrydes stivelsen yderligere. Enzymer fra bugspytkirtlen og fra tarmvæggen nedbryder stivelse, maltose og laktose.

banana 678

Nyheder juli 2020

410 kalkdump

Årsprøve i naturfag

Skoleåret sluttede noget anderledes end normalt med FP9. Vi fandt på noget andet. Vi valgte et videokamera som censor. Se et par af vores årsprøver. Klik her.

gitterspaer03

Lærerens undervisningspakke

Husk at bestille elevmaterialet til artiklerne her på fysik7.dk, fysik8.dk osv. Har du allerede licens, skal du blot bestille en opdatering. Kig forbi under lærer-info. Klik her.

460 celletitel

Cellen er unik

Dyrecellen og plantecellen har både ligheder og forskelle. Kik lige på denne enkle præsentation af cellen, DNA og gener.  Klik her.