Grøn tur til Økolariet i Vejle
Vi har fagdag i 9. klasse, og vi bestemmer os for at se, hvad Vejle byder på, når vi skal tænke grønt. Vi besøger Økolariets udstilling om Ida og hendes tanke omkring mad og Moder Jord. Faktisk hedder særudstillingen: Kostbar Klode |
||
Ida er rigtigt aktiv på Instagram og har lavet en masse tags. | ||
Ja, vi skal passe på kloden, og det kan vi bl.a. gøre ved at tænke over, hvad vi spiser. | ||
Økolariet præsenterer Ida, men i virkeligheden er det dig og mig, mennesker på den kostbare klode. Vores hoveder er fulde af spørgsmål og overvejelser om, hvordan vi skaber en bæredygtig jordklode nu og i fremtiden. |
||
Kost og klima hænger sammen. Det ved Ida godt. | ||
Økolariet har lavet en rum, som skal forestille en del af hjernen med blodkar og celler. Bemærk gulvfliserne. Der er lidt rød væske i, som bevæger sig, når man går på dem. |
||
Vi får lige to vigtige beskeder: * Skru ned for kødet * Skru op for grøntsagerne Til højre ses en info-skærm. Gå ind på Økolariets hjemmeside og sid i ro og mag derhjemme og se det hele igennem. Se viden fra udstillingen. Klik her: |
||
Frugt og grønt gør virkelig en forskel for klimaet. Især når det er dyrket lokalt, måske endda i egen have. | ||
Grove grøntsager er faktisk de bedste. Det tænker vi bare ikke så meget over det. | ||
Økolariet har også en udstilling om verdensmålene. Her møder vi faktisk nogle levende insekter. Det er spændende. | ||
Her er en sort fårekylling. Vi kender den ikke rigtigt i Danmark. I det sydlige Europa lever de bedre, for fårekyllingen elsker temperaturer på mellem 25 og 30 grader. | ||
Sort markfårekylling er spiselig. Den bruges nogle gange i vores mad som f.eks. tortillas og proteinbarer. Mange anser insekter for at være en god proteinkilde. |
||
Økolariet slår et slag for kost og klima ved at fortælle, at vi kan spise bønner, kikærter og linser i stedet for kød. | ||
Bønner, kikærter og linser indeholder proteiner, vitaminer, mineraler og kostfibre. Deres miljøbelastning er 50 gange lavere end oksekød. |
||
Der er alternativer til kød, som det fremgår af Økolariets skilt ved indgangen til udstillingen om verdensmålene. | ||
Økolariet går ind for vidensdeling. Vi fik lov at dele dette flotte A4-ark her på nettet. Vi siger tak til Økolariet for arket med de 10 gode råd. Spis klimavenligt - hent Økolariets råd; åbner i nyt vindue - klik her |
||
9.a skulle også en tur i Økolariets photo booth. Det giver mulighed for kreative indfald og god humor.
Teknisk set var et en god service fra Økolariets side. Det hele var stillet op med kamera og det hele.
Billedet får man sendt til sin mail. Moderne tider. |
||
Bilka Vores fagdag i Vejle bragte os også i Bilka. Vi måtte ikke tage billeder i butikken, så vi kigger blot på en flotte vegetar-burger på skiltet ved parkeringspladsen. Inde i butikken var udfordringen: Hvad sker der for at opmuntre kunderne til at være grønne og miljøbevidste? |
||
Burger King reklamerede med deres nye burger, der er plantebaseret. Sjovt nok er det ikke til at finde ud af, hvad bøffen er lavet af. Heller ikke hvis man går ind på deres hjemmeside og kigger på varedeklarationen. |
||
Vi besøger Sunset Boulevard. De er kendt for at lave nogle kartoffel chips, der er ovnbagte og derfor lidt sundere. | ||
Ved sodavandsautomaten står der et skilt i stedet for sugerør. Ros til Sunset Boulevard for dette tiltag. Det er en god måde at opfordre os til at spare på plastik. | ||
Vi kigger på de gode tilbud. Der er et detaljeret menukort til højre. | ||
Man kan få flere retter med vegetarisk fyld. Her en Original Veggie Burger med soja stykker. |
||
McDonald på motorvejen lige nord for Vejle
Vi har tidligere været på McD og testet deres Veggie Junior. Faktisk har McD hele tre burgere, der indeholder en vegetarisk bøf. Det er rart at se, hvordan de populære fast food restauranter har grøn mad på menuen.
Lærerens brain storm om den grønne udvikling
Herunder ses lærerens brain storm. Eleverne skulle omtale tre forskellige detaljer, som fandt deres interesse. Det skulle skrives i Word og være på 1-2 sider A4. Gerne med billeder, helst egne. En god besvarelse vil kunne bruges til FP9 i juni 2020.
9.a fagdag, tirsdag den 19. november 2019
Bilka, hvad sker der for at opmuntre kunderne til at være grønne og miljøbevidste?
Økolariet, hvad er formålet med udstillingerne? Fanger Økolariet din opmærksomhed? Plus og minus.
Sunset Boulevard, hvilke tilbud har de til dem, der gerne vil spise sundt? Hvorfor har de fjernet sugerør og låg ved drikkeautomaterne?
Burger King har fået en ny burger. Hvad hedder den, og hvad indeholder den?
I medierne hører vi meget for tiden om følgende emner
- Grøn omstilling
- Grøn forskel grønforskel.dk
- Grøn mad, vegetar, veganer
- Grønne vaner
- Løsninger på klimakrisen
- Bæredygtigt miljø
- Økologi, landbrug, fødevarer
- Vindmølle, elbiler, elcykler
- Politik: Klimarådet. Energi- Forsynings- og Klimaudvalget
- FN’s Verdensmål for bæredygtig udvikling
- Greta Thunberg, klimaaktivist
- Der er ingen planet B
No planet B
Vi arbejder i år med disse fællesfaglige fokusområder
- Vand som ressource
- Mad og Mennesker
- Stråling
- Energi
I løbet af skoleåret vil du opdage, at mange grønne idéer dækker mere end ét fokusområde.