Ørepropper - pas på ørerne
Udsættes man for meget støj på sit arbejde, kan man få erstatning. Man skal dog have været udsat for over 85 dB hver arbejdsdag i 10 år.
Høreskader kan også opstå i forbindelse med musik. En del unge musikere har fået ødelagt hørelsen. Nogle har tinnitus, en konstant hyletone, som aldrig går væk.
Går du til en at de store koncerter, hvor lyden forstærkes med meget store højttalere, er der fare for høreskader. Er folk tilmed påvirket af alkohol eller stoffer, sanser de ikke faren for høreskader.
Man kan købe ørepropper, som beskytter ørene for de voldsomme lydtryk.
Her til højre ses nogle engangspropper til 5 kr. for en pakke. Set og købt hos Matas.
Brug ørepropperne rigtigt
Der er en vejledning på pakken, så man kan se, hvordan ørepropperne skal sættes ind i ørerne.
Læg mærke til hvordan ørepropperne sættes på plads. Uret viser, at der lige skal gå lidt tid, inden man kan regne med fuld beskyttelse.
Læs den tekniske forklaring under billedet!
Ekspedienten i Matas viste kassen med propperne, og der står, hvor meget ørepropperne dæmper lyden. Det er forskelligt afhængigt af frekvensen.
Vi kan se, at ved 4.000 Hz er dæmpningen 38,1 dB. Står man til en koncert med 130 dB, vil man kun opleve ca. 92 dB. Man er altså nået ned under smertegrænsen.
Læg mærke til de 4 rækker nederst. Her er en kort forklaring:
- Frekvensen er opgivet i Hz. 63, 125, 250 og 500 Hz er bastoner, de andre mellemtoner og diskant.
- Ved f.eks. 4.000 Hz dæmper en øreprop 41,6 dB. Det er den tekniske måling i et laboratorium.
- Deviation betyder afvigelse. Man kan ikke altid regne med, at øreproppen sidder perfekt i øret, derfor en formodet forringelse i beskyttelsen.
- Række 4 angiver den formodede beskyttelse, hvilket er det tal, man skal regne med. Beskyttelsen er størst ved de høje frekvenser.
Er man til en koncert med f.eks. 130-140 dB, vil ørepropperne altså beskytte så meget, at man er under smertegrænsen ved 120 dB.
Brug ørepropper for at beskytte ørerne. Mange skader i det indre øre kan ikke helbredes.