Velkommen til fysik og kemi i 9. klasse

cola grey

Fællesfaglige fokusområder

Den store udfordring i 9. klasse den fællesfaglige naturfagsprøve for biologi, geografi, fysik og kemi. I juni skal vi op til afgangsprøven FP9. Det er svært at overskue, selv for lærere. Teorien og emnerne her på fysik9.dk er lavet, for at det skal gå så smertefri som muligt.

Mad og mennesker

Vi sætter fokus på den organiske kemi. Vi skal lære om kulhydrater, fedtstoffer, proteiner og enzymer. Emnerne er tæt knyttet til biologi og forståelsen af vor egen krop og specielt fordøjelsen. Vi får geografi ind over, idet folk spiser forskellige rundt omkring i verden, og mennesker arbejder med mad på mange forskellige måder, lige fra produktion til forarbejdning, fra jord til bord. Vi kan se på servicefagene, der hjælper os til at leve sundt. Går det galt, må vi til lægen eller hospitalet.

Stråling og levevilkår

Efter nytår er der et nyt fokusområder hvor vi skal se på stråling, lys, radioaktivitet.

 

Her ses et forenklet fedtmolekyle >

   

     

fysik9.dk

  1. Det er så enkelt med digital tekstbog. Her er den teori, der passer til de enkelte fokusområder, emner og elevøvelser.
  2. Elevmappen i A4-format bruges i forbindelse med øvelser og notater. Mappe og teori har samme nummer. Alle øvelser i 9. klasse begynder med 9, efterfulgt af kapitelnummer og tredje ciffer er øvelsesnummer. F.eks. er 915 den femte øvelse i kapitel 1 i 9. klasse.
 

     

Digital tekstbog

Teorien ligger her på hjemmesiden. Det er smart, at elevøvelse og teori passer sammen. Skolens budget bliver ikke belastet af den nye læseplan. Der skal ikke købes nye bøger.

 

I dag er elever ikke bange for en computer. Dygtige elever læser det, de skal, uanset hvordan de får det præsenteret. Det jævne gennemsnit er glade for billeder, kort tekst og en enkel layout. Den sidste tredjedel af eleverne kan være svære at få til at læse, men de er glade for, at de ikke skal slæbe rundt på en tyk fysikbog i tasken.

 

     

Det kan læres

Du må være klar over, at hvis du vil lære fysik og kemi i 9. klasse, så må der bruges tid på det. Ønsker du at kunne køre på en ethjulet cykel, så må der øves. Ting tager tid.

 

Med fysik9.dk skal det nok lykkes for dig - hvis du vil bruge tid på faget og følge med i timerne.

 

      

Videoklip

Enkelte øvelser er illustreret med videoklip. Der vil komme flere videoer, for både elever og lærere synes, at det er en god idé.

 

tværs af naturfagene

Den store udfordring i undervisningen i de fællesfaglige fokusområder for biologi, geografi, fysik og kemi. Her på hjemmesiden markeres det både i 7., 8. og 9. klasse. Domænenavne natur9.dk prøver at samle det hele under ét. Her vil der løbende komme opdateringer og fordybelser.

natur9 solopgang

Nyheder nov. 2019

DSC 2722 ida

Grøn tur til Økolariet i Vejle

Vi bruger en fagdag i Vejle for at se, hvad forretninger og Økolariet gør for at få os til at tænke mere på vores kostbare klode.
Læs mere om mad og miljø . . .
klik her

banana 678

Fra stivelse til sukker

I fotosyntesen dannes sukker, og går molekylerne sammen dannes stivelse. Senere kan det gå den anden vej, og stivelsen bliver nedbrudt til sukker.
Det sker på flere forskellige måder.
Hør hvordan - klik her.

kompetencer

Kompetencer

Vi skal huske at arbejde med kompetencer i forbindelse med de fællesfaglige fokusområder. Se en god skabelon under fysik9.dk. 
Klik her

Tro & Videnskab

Du ønskes god jul fra os på Vejlefjordskolen

vise men

Her i denne dejlige juletid hører vi om nogle videnskabsmænd, som kom fra Østen og besøgte Jerusalem og Betlehem. De vise mænd kom sikkert fra det gamle Babylon, som var et verdensrige i oldtiden. De studerede stjerner og planeter. De holdt øje med sol- og måneformørkelser. Deres notater er bekræftet af moderne computersimuleringer, og derfor er vi overbevist om nøjagtigheden i deres kongerækker og måde at holde styr på tiden.

De vise mænd holdt øje med stjernerne, og det ledte dem til Betlehem. De var også religiøse og kendte profetier fra Det Gamle Testamente om en kommende Messias. De vise mænd var ikke bange for at se en sammenhæng mellem tro og videnskab.

I dagens Danmark har vi også tro og videnskab. Dronning Margrethe II er leder af Folkekirken. Hun siger selv, at hun tror på Gud. Når Folketinget mødes efter sommerferien i oktober, så er der en gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke. Vi blander tro og videnskab, politik og traditioner i Danmark.

Vil du vide mere om tro og videnskab, så er der kommet en ny hjemmeside om det emne.

Gå til godviden.dk og læs mere om tro og videnskab i Danmark.  Klik her . . .  godviden.dk

God jul og venlig hilsen fra
Erik Marcussen

Forfatter og webmaster på fysik7.dk og godviden.dk.