­

Enzymernes verden

Vi skal lige se lidt på nogle af de små arbejdsheste i biokemien. Uden enzymer ville kroppen slet ikke kunne fungere.

 

 

Teksten herunder er sakset et eller andet sted fra. Der kan findes meget mere om enzymer på nettet.

   

Enzymernes verden

Enzymer er nogle meget vigtige stoffer i vores verden. Enzymer har den evne, at de kan hjælpe andre stoffer med at binde sig sammen eller blive skilt fra hinanden. Man kan sammenligne enzymerne med forskellige slags værktøj, f.eks. en skruetrækker eller en nøgle. Ligesom en skruetrækker kun kan bruges til en bestemt type skruer, kan et bestemt enzym kun bruges til arbejde på en bestemt måde. F.eks. kan enzymet amylase kun bruges til at nedbryde stivelse til kulhydrater.

Enzymer er katalysatorer. D.v.s. de arbejder med i den kemiske proces uden selv at blive omdannet eller brugt. Et enzym kan genbruges mange gange. Men ligesom en skruetrækker bliver slidt og går i stykker, så bliver enzymerne også slidt og går i stykker. Det betyder dog ikke noget for levende organismer, da de danner nye enzymer hele tiden. 

 

Mennesket og enzymerne

Utrolig mange biokemiske processer foregår ved hjælp af enzymer. Således er vi som mennesker storforbrugere af mange forskellige enzymer. Vi skal hele tiden både have ”klippet” stoffer i stykker og ”sammenføjet” andre stoffer. Ét enzym kan altså kun være med til enten at ”klippe” eller ”sammenføje” et stof. Men heldigvis er vi samtidig vores egen enzymfabrik.

 

En af grundene til at vi danner og bruger enzymer i kroppen er, at nogle biokemiske processer behøver stor energi. Hvis enzymerne ikke var til stede og hjalp til med de kemiske processer, ville vores kropstemperatur være noget højere.

Når mennesker eller dyr indtager føde, skal det omdannes, så kroppens celler kan bruge det i en form som byggemateriale eller som energi. Denne omdannelse er en kemisk proces der allerede starter, når føden kommer ind i munden. Det sker ved hjælp af et enzym, der kaldes amylase, og som er en del af vores spyt.

Spytamylasen er altså det første enzym, føden kommer i kontakt med. Inden maden er fuldstændigt omdannet til brugbart materiale for kroppens celler, er det blevet bearbejdet af mange forskellige typer enzymer. Det svarer til, at man skal skille en cykel ad. Her skal der jo også bruges meget forskelligt værktøj.

 

Enzymerne andre steder

Formålet med enzymerne i kroppen (og alle andre steder i naturen) er altså, at få de kemiske processer til at forløbe hurtigere uden større energiforbrug. F.eks. er der enzymer i blodet, der øger hastigheden for spaltning af sukker med en billion gange, og i vaskepulver betyder enzymerne, at vask, der normalt skal have 60° C, kun behøver 40° C, hvorved der spares ca. 1/3 af el-forbruget.

 

Der skal således mange forskellige enzymer til at få et menneske til at fungere. Til sammenligning kan det nævnes, at der i en bakterie er over 2000 forskellige enzymer i "arbejde" for at gøre den funktionsdygtig.

Nogle af de enzymer, vi har i kroppen, bruges også i vaskepulver, så vasketemperaturen kan sættes ned. Typisk er der lipaser som nedbryder fedtstoffer, proteaser som nedbryder proteiner og cellulase som nedbryder cellulose. Fedtstof, proteiner og cellulose er jo stoffer vi ofte spiser og spilder på tøjet.

­