Introduktion til

Alkohol

Vi hører om alkohol hver eneste dag. Går vi en tur til købmanden, så står der vin på hylderne. Øl, vin og spiritus er noget, stort set alle mennesker har en mening om.

Nogle mener, at det er nødvendigt for at komme i godt humør, andre siger, at alkohol er skyld i mange problemer.

 

Kemikerne ved, hvad der er tale om, nemlig ethanol eller sprit.

 

Vin indeholder ret meget alkohol - som her til højre 11,5%.

Ethanol er en gift, som er specielt farlig for børn og unge. Derfor ser man ofte, at øl og vin ikke må sælges til mindreårige. Voksne kan også tage skade af alkohol. Det ser vi på senere i dette kapitel.

Alkohol bruges på mange forskellige måder. Det ser vi på her i intro-afsnittet. Her til højre ser du en liste over, hvordan vi bruger alkohol . . .

               •   Opløsningsmiddel
               •   Konserveringsmiddel
               •   Desinficeringsvæske
               •   Brændstof
               •   Frostvæske
               •   Nydelses- og beruselsesmiddel

Personlig pleje

Alkohol bruges nogle gange i medicin, fordi sprit er et godt opløsningsmiddel, og så har det en konserverende effekt.

 

Her ses hostesaft, som har et ret højt indhold af ethanol, nemlig 37,6%.

Aftershave bruger nogle mænd lige efter at de har barberet sig. En barbering kan godt give nogle små sår i det øverste hudlag, og her kan sprit rense og desinficere.

 

Sprit fordamper hurtigt, og derfor virker aftershave svalende. Der er ofte tilsat parfume og glycerin for at gøre huden blød og velduftende bagefter.

Hygge og bioethanol Levende ild er så hyggeligt. Køb derfor en lanterne af metal til bioethanol. Den giver et dejligt lys.

 

Bioethanol er sprit, der er fremstillet af planter.Kik på billedet og se, hvor flot sprit brænder.

Bilen

Vores kære bil skal plejes med alkohol. Nogle motorer har brug for sprit i benzinen, når det er koldt om vinteren. Så dannes der ikke iskrystaller i den benzintåge, der suges ind i motoren.

 

Vi får her at vide, at sprit kan brænde. Og så skal man ikke drikke karburatorvæske.

Sprit har nogle egenskaber, som vi benytter os af på forruden og i kølesystemet om vinteren.

 

Sprit kan blandes med vand, og dermed kan man undgå isdannelser på ruden og i køleren.

Statoil introducerer Bio95 2G
- anden generation af biobenzin

Siden 2006 har Statoil solgt benzin, som indeholder 5% bioethanol. Derved udledes der mindre CO2 end ved brug af almindelig benzin.

I efteråret 2010 kom Statoil med en ny type biobenzin, hvor spritten er udvundet af halmrester. Danske firmaer har været med til at udvikle det nye produkt. Tidligere brugte man sukkerrør fra Sydamerika, men nu er der tale om dansk halm og dansk teknik.

Vi kommer med andre ord til at høre meget om ethanol i fremtiden. Der har siden 1. juli 2010 været krav om, at benzin skal indeholde bioethanol, dog ikke oktan 98.

Om fysik10.dk og 10plus.dk

Bemærk - der er to læseplaner i 10. klasse

Her er der to bud på, hvad der kan undervises om i 10. klasse.
Til venstre ses den kendte, som har kørt nærmest uændret i årevis. Til højre den nyere serie 10plus, som flere er blevet glad for.

fysik10plusjpg

Her er den normale læseplan på fysik10.dk.
Passer til elever, som har gennemført fysik9.dk.
Nummerserie: 1010 - 1089
Ryste - ryste - pose: Her er en læseplan med fokus på biokemi. Nogle emner om madkemi fra fysik9.dk gentages.
Nummerserie: 1110 - 1189
  
         
  Kemi Biokemi  
1010 Atomfysik 1110 Kulhydrater
1020 Vands egenskaber 1120 Fedtstoffer
1030 Alkohol 1130 Alkohol
1040 Vandanalyse 1140 Proteiner, kost og livsstil
          
  Fysik Fysik  
1050 Svingninger 1150 Svingninger
1060 Lyd 1160 Lyd
1070 Lys 1170 Lys
1080 Elektricitet 1180 Optik
         
  Ekstra kommentarer . . .         
Fokus på vandopløselige væsker Fokus på mad og næringsstoffer
            
4 emner i fysik, idet atomfysik er et emne, man kan trække til afgangsprøven. 3 emner i fysik, idet lys og optik ofte opfattes som ét emne.
   

Denne undervisningspakke bruges af en lang række skoler i dette skoleår.

Nogle vælger denne læseplan, fordi der er fordybelse i mad og hverdagskemi.