Polarisering af lys

Nogle solbriller har pol-filter og UV-filter. Jamen, hvad er et polarisationsfilter? Få svaret her!

 

Her dette afsnit ser vi på polarisering og nogle af lysets egenskaber.

Vi ser på nogle af lysets egenskaber

Lys udbredes som tværbølger og svinger i alle retninger på tværs af lysstrålerne. På tegningen herunder ses kun den lodrette og den vandrette. Men lyset svinger dog i alle retninger, mens det bevæger sig fremad.

Det er jo ikke nemt at se disse tværsvingninger, så vi må have lidt hjælp af nogle filtre, som kaldes polarisations-filtre. De ligner grå-filtre.

 

Filtret består af et gennemsigtigt glas med et tyndt lag svovlsur jodkinin. Laget er 0,3 mm tykt og danner nogle meget tætte spalter, som lyset går igennem. Spalterne går kun én vej på glasset.

 

På tegningen herunder ses lyset komme frem til glasset som tværbølger. Den lodrette spalte tillader lyset at gå igennem. I andre vinkler bremses lyset lidt eller helt.


 

Her ses det polarisationsfilter, vi har i fysik-samlingen. Retter man det mod en blank bordflade, kan man fjerne nogle af reflekserne ved at dreje filtret rundt.

   

Her er der taget to billeder, som viser, at man kan fjerne reflekserne med et polarisationsfilter.

 

Det øverste billede er uden filter.

 

Det nederste er taget med pol-filter.

 

Fotografer gør selvfølgelig nytte af dette filter, når der er problemer med generende reflekser.

   

Holder man to filtre op, og spalterne ligger på tværs af hinanden, blokeres lyset fuldstændigt.

   

Her er et par solbriller med pol-filter. Det tager reflekser i vandrette flader, f.eks. en vej eller en sø.

 

Sætter vi en pol-filter til et fotografiapparat op foran brillerne, kan man helt få lyset til at forsvinde, hvis man vender og drejer filtret rundt.

 

Når to pol-filtre står på tværs af hinanden, udelukker de alt lys.

Fladskærm

En fladskærm udnytter teknologien med polariseret lys. Det er for indviklet at forklare her, men prøv at holde et pol-filter op foran en fladskærm og drej filteret.

Se flere detaljer via menupunktet "Sådan virker en fladskærm."

 

Nyheder aug 2020

mill400

Book et foredrag

Book et foredrag med et emne fra de fællesfaglige fokusområder. Vær en af de første til at invitere og få et gratis besøg af en lærer med over 20 års erfaring med undervisning i fysik og kemi i 7.-10. klasse.
Klik her og hør mere.

gitterspaer03

Lærerens undervisningspakke

Husk at bestille elevmaterialet til artiklerne her på fysik7.dk, fysik8.dk osv. Har du allerede licens, skal du blot bestille en opdatering. Kig forbi under lærer-info. Klik her.

410 kalkdump

Årsprøve i naturfag

Skoleåret 2019-2020 sluttede noget anderledes end normalt med FP9. Vi fandt på noget andet. Vi valgte et videokamera som censor. Se et par af vores årsprøver. Klik her.