Brint og helium

Brint

Brint er det letteste af alle atomer, og det er nummer 1 i Det Periodiske System.

 

Brint indgår i mange kemiske forbindelser og findes i alle fødevarer. Der er bl.a. brint i naturgas, benzin og vand. 88 % af alle atomer i universet er brint.

 

Brint hedder også hydrogen og forkortes på det kemiske tegnsprog til H.

 

Atomet består af en enkelt proton og én elektron. Normalt går 2 brintatomer sammen og danner et brintmolekyle, som hedder H2.

      
      

Helium

Helium er grundstof nr. 2 og er også en gas, endda en ædelgas, som ikke går i forbindelse med andre stoffer.

 

 

I kemi skriver vi ofte nogle tal foran forkortelsen He. Det nederste tal er antallet af protoner og det øverste af det samlede antal kernepartikler eller atomvægten i units.

     
      

Kernekræfter

De to protoner i heliums kerne ville normalt frastøde hinanden, men de holdes på plads af kernekræfter. Denne kraft virker kun mellem to nabopartikler i kernen. Kernekræfterne er stærkere end protonernes elektriske frastødnings-krafter.

 

I atomkraftværker udnytter man denne kraft, idet man spalter en atomkerne og frigiver energien som bl.a. varme.

   

Se det hele på video . . .

Nyheder aug 2020

mill400

Book et foredrag

Book et foredrag med et emne fra de fællesfaglige fokusområder. Vær en af de første til at invitere og få et gratis besøg af en lærer med over 20 års erfaring med undervisning i fysik og kemi i 7.-10. klasse.
Klik her og hør mere.

gitterspaer03

Lærerens undervisningspakke

Husk at bestille elevmaterialet til artiklerne her på fysik7.dk, fysik8.dk osv. Har du allerede licens, skal du blot bestille en opdatering. Kig forbi under lærer-info. Klik her.

410 kalkdump

Årsprøve i naturfag

Skoleåret 2019-2020 sluttede noget anderledes end normalt med FP9. Vi fandt på noget andet. Vi valgte et videokamera som censor. Se et par af vores årsprøver. Klik her.