Kul, olie, naturgas og fossiler

Ude i Vesterhavet er der naturgas. Vi bruger det mest til opvarmning i boligerne.

Som du ser på billedet her, kan man nogle steder finde olie og gas i undergrunden.

naturgas Tegning: Dong

Kul, råolie, naturgas og fossiler blev dannet i en stor vandkatastrofe i forhistorisk tid. Masser af organisk materiale blev begravet, og det blev omdannet til fossile brændstoffer eller forsteninger.

Der er fundet kul, olie og naturgas over hele Jorden, derfor må vandkatastrofen have været verdensomspændende. I Bibelen omtales denne vandkatastrofe som syndfloden.

Langt de fleste fossiler er af dyr, der levede i vand. De blev begravet hurtigt. Ofte var det sandsten, der forevigede dem. Mineraler fra sandet gik ind og erstattede det organiske materiale med mineraler. En biologisk, kemisk proces har bevaret fortidens dyr for os. I dag sker der ingen forsteninger. Der skal unormale forhold til.

Herunder ses eksempler på forsteninger. Der ses en skildpadde, en trilobit, søstjerne og en fisk.

Nyheder juni 2020

04 madmensk dump

Undervisningen
kører igen

9. klasse er i skole igen, og vi kigger en sidste gang på de fællesfaglige fokusområder. Eleverne skal forberede sig på at fremlægge foran videokamera, som agerer censor, der ser og hører alt. Den rigtige censor kommer jo ikke, så vi kan afholde FP9.
Se vores fokusområder. Klik her.

forurening01

Fjernundervisning
på Vejlefjordskolen i 7.-9. klasse

Vi har om teknologi her i maj måned 2020. I denne uge ser vi nærmere fysik, og der er sket rigtig meget siden år 2000. Følg med og vær nysgerrig.  Klik her.

460 celletitel

Cellen er unik

Dyrecellen og plantecellen har både ligheder og forskelle. Kik lige på denne enkle præsentation af cellen, DNA og gener.  Klik her.