­

Smartphone, elcykel, elbil

Hvad er fælles for en smartphone, en elcykel og en elbil? De bruger alle strøm, som de får fra et batteri.

 

Her kan man begynde at forklare, hvad et litium-ion-batteri er for noget. Find litium i det periodiske system og snak om elektronskaller og ioners egenskaber.

 

Spænding i volt

Man kan fortælle, at batteriet i en smartphone er på 3,8 volt. Batteriet indeholder kemisk energi, som bliver til elektromagnetisme. Telefonens indmad består af en computer, der videresender signaler til højttaler, display, vibrator og radioantennen.

 

Mange elcykler har et batteri på 36 volt. Cyklens motoreffekt må være på max. 250 watt. Motoren må trække og hjælpe med op til 25 km/t.

 

Elbilen Nissan Leaf har et batteri med en spænding, der varierer mellem 360 og 400 volt. Batteriet består af 192 celler, som er samlet i 48 enheder.

 

Både cykel og elbil kører faktisk på vekselspænding. Batteriet leverer jævnspændig og en inverter laver det om til vekselspænding. Styringen sker digitalt med computer.

   

466 smartphone cykel bil

     

Vi ser lidt på en traditionel elcykel. Forrest sidder motoren. Den leverer ca. halvdelen af den energi, der skal bruges på en cykeltur.

 

Cykellygten har sit eget batteri. Pæren er en LED, som bruger meget mindre energi end de gammeldags glødepærer.

  elcykel12
     

Batteriet sidder her under baggagebæreren. Det er monteret med en lås, så det ikke falder af, og en tyv kan heller ikke lige løbe med det.

 

Batterierne er faktisk ret dyre og udgør en væsenlig udgift ved køb af en elcykel.

  elcykel13
     

Det er et 36 volt batteri. Man kan få batterier med forskellig kapacitet. Man måler den slags i amperetimer.

 

Dette batteri kan levere til et par timers kørsel. Der står, at det er på 418 Wh, hvilket betyder Watt-timer; h betyder hour eller time.

 

Bruger man ca. 200 Watt på sin cykeltur, så er der strøm til lidt over 2 timer.

  elcykel14
     
­