­

Sprit som
opløsningsmiddel

Der er mange slags organiske opløsningsmidler: Sprit, acetone, benzin, lightergas. I dette afsnit skal vi selvfølgelig se forskellige eksempler på sprit som opløsningsmiddel.

 

Håndrens

Vi ser først på en skum, der dræber bakterier på hænderne. Varedeklarationen viser, at dette middel er opløst i alkohol.

handsprit01

Er du ikke lige i nærheden af en håndvask, så er dette bakteriedræbende middel en god løsning.

 

Over 99% af bakterierne må lade livet, når denne Instant FOAM kommer på hænderne.

handsprit03

Det ligner sæbe, men ret hurtigt fordamper det, og hænderne er rene.

handsprit02

Eleverne blev hurtigt enige om, at hvis der er ethanol i, så kan det brænde. Det står på flasken, men vi vil gerne bevise det.

 

Jo, der er små gule og blå flammer. Det er ethanol. Ingen tvivl.

handsprit04

Spritlak

I mange år har man brugt spritlak til at lakere trægulve med.

 

Det er på vej ud. Det er for farligt for malere at bruge organiske opløsningsmidler, så fremover vil lak kunne fås som vandbaseret lak.

 

Spritlak udfases i 2010. Forretningerne har lov at sælge det, men de kan ikke få nye forsyninger.

Harpiks

Har du nogen sinde prøvet at få harpiks på dig, når du rørte ved et grantræ. Harpiks er træets naturlige måde at beskytte sig på, bl.a. mod insekter. Det dannes inde i træet, og når det kommer i forbindelse med ilt, bliver det hårdt.

 

Prøv evt. følgende forsøg: Skær en frisk gren af et nåletræ. Gnid lidt harpiks fra grenen på huden. Fjern det med sprit.

Her har vi taget noget harpiks, som håndboldspillere bruger. Vi hælder lidt sprit på, og efter nogen tid opløser spritten harpiksen og gør den mere tyndtflydende.

 

Man kan prøve at bruge andre opløsningsmidler som benzin og acetone, men de er ikke ligeså gode som sprit til at opløse harpiks.

Sprinklervæske

Trafikfilm er et begreb mange bilister kender til. Forruden fedter til på grund af olie fra andre bilers udstødning. Så er det sæbevand eller sprinklervæske, der kan få det væk. På Google kan man også se andre forslag: Et overskåret æble eller citron, salmiakspiritus osv.

Etiketter

Lim på etiketter kan opløses og fjernes med sprit. Skal du fjerne en etiket, og noget bliver siddende tilbage, så er sprit løsningen.

Tænk én gang til - sprit er et opløsningsmiddel, som er farligt at indånde. Kan det så anbefales at drikke det?

 

Malersyndrom

Hvorfor er spritdampe farlige?

    • Kroppens nervebaner er en form for elektriske ledninger, der er isoleret med fedtstof.
    • Opløsningsmidler kan derfor ødelægge hjernens nervebaner. Der sker en kortslutning, så hjernen ikke fungerer normalt.
    • I 1960’erne blev mange malere syge af at male med organiske opløsningsmidler som cellulosemaling og terpentinprodukter.

 

­