Samsø - en energirigtig ø

Når man hører om nogle, der skal til Samsø, så er det sikkert, at det er for at slappe af. Om sommeren lokker stranden og de små, hyggelige byer. Der er flere gode restauranter, skal vi hilse at sige.

Man kan leje en hestevogn og køre øen rundt. Energirigtigt, ja, men på Samsø tænker de længere end det.

 

Samsø er energirigtig

I dag er det ikke kun turister, der interesserer sig for øen. Samsø er nemlig på verdenskortet for folk, der tænker på energi og miljø. Samsø er det eneste sted i Danmark, hvor der produceres mere energi, end der bruges. Det er blevet moderne på Samsø at tænke sig om.

I 1997 blev Samsø udnævnt til Danmarks Vedvarende Energi Ø. Målet var at i løbet af 10 år at blive selvforsynende med energi. Det skete allerede i 2004.

Her er der et akademi til ære for energien. Eksperter fra fjerne kontinenter kommer hertil bare for at høre, hvad der sker i samfundet, både på kommunalt plan og privat.

Medier fra hele verden har været her. På energiakademiet hjemmeside kan man læse mere om interessen. Samsø er faktisk både energi-neutral og CO2 neutral, og er dermed det første lokalsamfund i hele verden, der er det.

Her er der solceller på taget og folk kan se på den nede i jordhøjde. Inde i receptionen kan man se, hvor meget strøm der laves i forhold til det, der huset forbruges. Man kan købe en smart kasket med hjem, eller en sej T-shirt.

 

Vi går rundt i udstillingen og hører lidt om brintsamfundet, CO2 og vindmøller.

 

Denne vogn er udviklet til brug på et hospital f.eks. Den kører på brint og forurener ikke.

Der er også mere originale tiltag. Kommer man et andet sted hen, er der f.eks. en cykel til at i modvind med. Vingerne fanger vinden og overgiver energien til hjulene. Du bliver trukket frem mod vinden. Helt uden forurening.

 

Her er der en generator på baghjulet, som laver strøm til lygte, rotorblink og en svalende blæser. Der mangler bare lige lidt luft i forhjulet, så kan man køre ud og blive set på Samsø.

 

Landmænd og håndværkere

Hele Samsø er med i interessen for energi. Landmænd har investeret i vindmøller og leverer halm til fjernvarmeværkerne. Håndværkere har går foran og er eksperter i solvarmeanlæg, træpillefyr og varmepumper. Private husejere har nu lavere varmeregninger, fordi mange selv har solvarme og bedre isolerede huse. 450 mennesker har personligt lagt penge i vindmøller.

 

Energiakademiet åbnede i 2007 og har årligt 4.000 besøgende fra hele verden. Der er en beskeden entre for at komme indenfor i huset.

 

Vi tager lidt rundt på øen og kommer til fyret på sydspidsen. Her kan man se ud til de 10 havvindmøller, som er med til at give overskud i regnskabet. Nogle af møllerne er privatejede, andre er betalt af kommunekassen. Rundt omkring på øen er der 11 vindmøller.

Oppe nordpå kommer vi til et varmeværk, som produceres fjernvarme ud fra solpaneler, flis eller olie. Solenergien udgør ca. 24 %, afbrænding af flis ca. 73 % og olie ca. 3 %. Træflis kommer fra øens skovbrug.

Solpanelerne er virkelig imponerende. Anlægget består af 2.500 m2 solfangere, og de leverer varme til 180 husstande. Den store tank bagerst i billedet er et opbevaring af varmt vand.

Nu er tiden kommet til, at vi skal se på noget for dem, der bare nyder sommeren.

Vi går tilbage til turisterne på Samsø. I sommeren 2010 var der iskunst på havnekanten. Det var hyggeligt og rigtig flot. Det er bare lidt dyrt. Isen til en skulptur koster over 2.000 kroner. Og så kan man ikke tage den med hjem i haven bagefter. Den skal nydes i aftensolen.

Andre steder på Samsø hygger man sig med havelamper rundt om gadekæret.

Nogle turister er glade for vinden og havet - og den lave sol.

Solen er næsten gået ned, og freden breder sig til vands og til lands.

 


Samsø blev besøgt i juli 2010. Tekst og foto: Erik Marcussen.