­
 

Vi bruger beton

I det gamle Rom havde man beton. Den ældste bygning af beton er Pantheon i Rom. Den er bevaret helt fra Oldtiden og er på mange måder et mesterværk.

Romerne vidste, hvordan man lavede cement. Denne viden gik dog tabt med romerrigets undergang i det 5. århundrede.

Lidt mere om Panteons historie

Pantheon blev bygget i årene 117-138 e.Kr. og viser de gamle romeres evne for håndværk.

Den store, runde kuppel er støbt i beton, hvor der er blandet lava i for at gøre det lettere. Der er kun én lysåbning, og den er i toppen. Skulle det regne, så er der afløb i midten af gulvet.

 

pantheon

Kuplen består af en halvkugle med en diameter på 43 meter. I forbindelse med støbningen var der en stort træskelet, som betonen blev hældt ud over.

Bemærk de flotte kvadrater, er der i kuplen. De gør konstruktionen lettere, men alligevel stærk.

Oprindeligt af bygningen et tempel til ære for de romerske guder. De står opstillet i nicher inde i bygningen. To af statuerne kan ses på billedet til højre.

I år 609 overtog Den Katolske Kirke bygningen og lavede den om til en kirke. Det er heldigt, for det er grunden til, at templet er bevaret i dag.

  http://henrikbaekgaard.pbworks.com/f/1252208067/pantheon.jpg

Cement opfindes igen

Det var først i 1824, at der blev taget patent på den cement, som vi kender den i dag. Portland cement blev udviklet fra naturlige materialer i England, og det har navnet fra sin lighed med kalksten fra øen Portland i den engelske kanal.

Dansk cement produceres i Ålborg i Nordjylland. Vil du vide mere om dansk cement, så kik forbi på . . .

aalborgportland.dk

  portland cement

Moderne byggeri

I dag bygger vi huse af betonelementer. Produktionen af byggeelementerne foregår på en fabrik. De hejses på plads med en kran. Det går hurtigt at få et hus op at stå.

Foto: Fårup Betonindustri

 

betonelement

Fliser af beton

Beton er et billigt byggemateriale og der holder længe. Det kan tåle vand og kræver næsten ingen vedligeholdelse.

Derfor vælger mange fliser af beton i haven. Her skal der være terrasse. Der bliver lagt fiberdug under fliserne for at undgå ukrudt.

 

betonfliser

Broer af beton

Rigtig mange broer bliver støbt i beton, både små og store broer.

Vores kære bro over Storebælt er et mesterværk. Pylonerne er 254 m høje, og der er 1800 meter mellem dem. Hele Storebæltsbroen er 18 km lang og passeres hver dag af mere end 27.000 biler. Bropillerne hviler på granit fra Bornholm. Næste gang du kører over broen, kan du med god samvittighed sige, at du nu er på Bornholm.
 

­