­

tandhjul21

Styring og kontrol

Vi skal ud at køre og ønsker at styre i den rigtige retning. Derfor må vi have gang i mekanisk fysik. Med LEGO Education kan vi vise de grundlæggende principper på en sjov og lærerig måde.

Der er flere måder at få kontrol over et køretøj med 4 hjul. Vi ser på fire grundlæggende måder at styre et køretøj på . . .

  • Direkte styring
  • Tandstangsstyring
  • Knækstyring
  • Skridstyring

Vi finder hen ad vejen ud af, at de forskellige styremekanismer har deres fordele og ulemper. Derfor vælger man ofte den mekanik, der er bedst egnet til formålet.

Vi ser nu på dem hver for sig . . .

 

traekvogn

 

Direkte styring

Enkle og langsomme køretøjer vælger direkte styring. Trækvognen er et godt eksempel, hvor mor eller far kan trække og styre samtidig.

 

Der er ingen udveksling, når vi snakker om direkte styring. Alligevel bruges den med stort held på cykler, scootere, motorcykler og lastbilers anhængere. Så man kan godt køre stærkt med direkte styring, selv om der er tale om en meget enkel, mekanisk styring.

     
lego directbil   Man kan lave ret små biler med direkte styring. Der er direkte kontrol over forhjulene. Ingen gearing, ingen kardanled, intet slør.
     

lego direct anim01

Herover ses en bil med direkte styring. Der er ingen byggevejledning til denne hjemmelavede model, så derfor er der et billede, hvor du kan se opbygningen af fortøjet.

soapcars

Studer lige disse herlige biler, og hvordan de styres!

     
car redcartoon400  

Tandstangsstyring

De flere moderne biler har tandstangsstyring. Det giver mulighed for udveksling og en meget præcis og behagelig styring og kontrol over køretøjet.

 

 

     
tandhjul23soft  

Ønsker du at lave en LEGO-bil med tandstangsstyring som bilen her til venstre, så er der lavet en simpel byggevejledning til dig.

 

Se byggevejledning  . . .

     

lego stearing

Her ses en tegning af en tandstangsstyring. Den kan monteres i en modelbil, så du også kan styre den på taget med dn øverste knap.

     

stiga soft

 

Knækstyring

Mindre maskiner og køretøjer kan benytte sig af knækstyring, hvis der er store krav til at sno sig ind og ud imellem forhindringer. En plæneklipper kører ikke stærkt, men skal netop rundt om alle hjørner og tæt på træer og buske.

 

Mange entrepenørmaskiner knækker også over mit på og trækker på alle 4 hjul. Så kan den næsten komme frem overalt.

     

lego knaekstyring

Her ses en hjemmelavet model med knækstyring. Bemærk at der er udveksling i styrtøjet. Det gør det rart at køre med den.

lego graveko tal

Denne LEGO Tecnic traktor har styring og kontrol over hele linien . . .

 1. Her vipper du med sluffen.
 2. Hæve og sænkning af sluffen.
 3. Rat til knækstyring.
 4. Hævning af bagerste skovl. Bemærk snekken længere ned på akslen. Det giver stor udvekling og god kontrol.
 5. Gravefunktion af skovlen.
     

bobcat

 

Skridstyring

Nogle må maskiner kan slet ikke dreje hjulene som de andre køretøjer. Den drejer ved at bremse hjulene i den ene side og skride rundt. Man siger, at den kan "vende på en tallerken."

 

Bæltekøretøjer bruger også denne form for styring. Ofte har maskinerne slet ikke et rat, men en styrestang. Den lille bobcat på billedet styres med venstre hånd, mens manden styrer sluffen med højre hånd. Han sidder tæt på det han laver og har et godt overblik. Maskinen er utrolig manøvredygtig og effektiv.

     

lego 6x6

Herover ses et forslag til en bil med træk på alle seks hjul, en 6x6. Den har skridstyring. Den ene motor trækker hjulene i den ene side, den anden i modsatte side. Den er sjov at køre med.

Herunder: Det er svært at lave en bobcat i LEGO. Så vi nyder at se en af dem, der er på youtube . . .

Fri fantasi

Her er tre biler, som elever i 7.b lavede. Kig og bestem, hvilken kategori styringen hører til.
Bilen i midten har et par fejl i styringen. Kan du spotte dem? Hvordan kan problemerne løses?

legobiler

legobil01

Bilen til højre styres med den grå skive bag ved manden. En interessant variation af tandstangsstyring.

­