­

Find dine farver

Der er en fin sammenhæng imellem farverne i vores hår, øjne og hud. Kender du ikke det, at noget tøj klæder en person, men ser ikke godt ud på en anden.

Nogle kan gå i pastelfarver, andre i kolde, blå nuancer. Der er en forklaring.

 

Naturlige farver

Der er en meget fin balance i de farver, vi har i ansigtet. Selv om øjenfarven normalt ikke går igen i hår- og hudfarve, så passer farverne sammen alligevel.

Farvevalg er en hel videnskab, og fra naturens side er der altså en sammenhæng mellem farverne i øjnene, håret og hudens pigment.

 

Melanin og karotin

Vi snakker om brunetter, blondiner, sorthårede og rødhårede. Der er stor variation i farvenuancerne, men alligevel har vi grundlæggende kun to farvestoffer i hår, øjne og hud: Farverne melanin og karotin:

     •   Melanin er mørkebrun.

     •   Karotin er gulerodsfarvet

Det giver flere muligheder:

     •   Brunetter har meget melanin

     •   Rødhårede har kun karotin.

     •   Sorthårede har både karotin og melanin.

     •   Blondiner har lidt karotin.

     •   Gråhårede har få eller ingen af disse farver.

Folk med forstand på mode og farver er klar over, at tøj skal passe til de farver, der er i ansigtet. Det hele er sat i system af farvekonsulenter, og nogle deler folk op i fire grupper, opkaldet efter de fire årstider.

 

De fire årstider

Det handler om farver og ikke om Vivaldis kendte musikstykke om de fire årstider.

De varme, klare farver hører til forårspaletten - tænk på en skov med nyudsprungne blade.

De varme, dæmpede farver hører til efterårspaletterne, tænk på en efterårsskov.

De kolde, klare farver med blå undertoner hører til vinter; tænk på de store kontraster i forbindelse men sne og mørke træstammer.

De kolde, dæmpede farver udgør sommerpaletten. Tænk på farverne sidst i juli, hvor solen har bleget naturens farver.

© De fire logoer herover er anvendt med tilladelse fra Color Me Beautiful.

 

Sådan finder farvekonsulenten den rette årstid

Du bliver placeret foran et spejl, og konsulenten tager forskellige stykker farvet stof op til dit ansigt. En trænet person ser straks, hvilke farvenuancer der passer, og hvilke der ikke ser passer til de naturlige farver i ansigtet.

 

Farvning af hår

Det er populært af farve hår. En farvekonsulent vil selvfølgelig fortælle dig, at du skal bruge en farve, der passer til din øje- og hudfarve. Mange mennesker farver håret med en forkert nuance, og det kommer til at se mærkeligt ud. Hvorfor i det hele taget farve hår?

Læbestift

Mange kvinder ved heller ikke nok om læbestift; lad hellere være, for det kommer nemt til at danne disharmoni i ansigtet. Farven skal selvfølgelig gå godt sammen med hår-, øjen- og hudfarve. Her er de professionelle også fremme med råd og vejledning.

 

 

Et par bøger om farver

Gad's Forlag udgav i 1994 bogen "Se på farver" - om farvens teori, psykologi og anvendelse. Forfatter: Robert Cumming. Udsolgt.

Carole Jackson har skrevet en bog med titlen: FIND DINE FARVER.
Bogen er udsolgt og må derfor lånes på et offentligt bibliotek.

 

 

Her kigger vi lige lidt i bogen . . .

 

 

 

Lidt af hvert

Melanin er hudens egen solbeskyttelse

Det brune farvestof melanin dannes i overhudens pigmentceller. Det er faktisk hudens måde at beskytte os mod Solens stråler. Hver tredje dansker har en sart hud med risiko for at blive solskoldet og udvikle hudkræft. Der er sket en fordobling af hudkræfttilfælde inden for de sidste 20 år. Vi bør være forsigtige med megen solbadning og ikke blive brune for hurtigt. Hudens skal nå at følge med.

 

Frugt

Skallen på appelsiner, clementiner og citroner indeholder farvestoffet karotin. Citroner er lysere end andre citrusfrugter, fordi de har et mindre indhold af karotin.

 

­