Gær spiser sukkerI dette forsøg skal vi se gær spise sukker. Og det kommer der følgende ud af . . . * ethanol - udnyttes ved produktion af alkohol |
|
Vi skal bruge en pakke gær, lidt sukker og en petriskål. Så er vi klar. | |
Til forsøget bruges en spsk. sukker og en halv pakke gær. | |
Gæren begynder at virke næsten med det samme. Iagttag gæret og sukker efter 5-10 minutter. Hvad kan I se? |
|
Når man rører i blandingen med en teske, sker det hele lidt hurtigere. |
|
Til sidst ser blandingen mere ensartet ud. |
|
GærEn pakke gær på 50 g indeholder ca. 400 milliarder gærceller. De er meget små, og runde med en diameter på 0,005 til 0,010 mm. De er levende organismer og kaldes også for gærsvampe. Gær elsker varme og fugt, og så kommer der gang i formeringen. |
|
Gærceller er gode til at reproducere sig selv igen og igen. Formeringen sker ved knopskydning. Der skydes en ny gærcelle ud af den gamle. Den nye celle får samme udseende og størrelse som modercellen. Nogle gærtyper reproducerer sig og fordobler mængden hver 4. time.
BagværkGær og sukker bruger vi i brød og kager. Det er kultveilten, der får brødet til at hæve. Bagegær virker bedst ved omkring 27 gr. C. Kommer temperaturen op over 45 gr. C, dør cellerne. Tidligere døde gærcellerne ved 35 gr. C, men moderne gær er mere robust og tåler lidt højere temperatur. Når du skal bage, må væsken kun være lunken, når du kommer gæren i. Lunken med alligevel lidt køligere end håndvarm. |
Hov - om igen! |
Dannelse af alkohol ved gæring
Når gærceller kommer i forbindelse med sukker, begynder de at spise. Gærceller er levende og vil gerne formere sig. Ved alkoholgæringen danner gærcellerne alkohol og kuldioxid som affaldsstof. For at gøre formlerne nemmere, bruger vi druesukker i denne animation . . .
Når vi laver forsøget i en petriskål, er der adgang til ilt. Der sker senere det, at alkohol bliver om dannet eddikesyre. Vi udelader forklaringer og formler. Skal man kun have anvendeligt alkohol, må man undgå at det kommer ilt til i gæringsprocessen.
Gærcellerne kan ikke bare blive ved med at spise løs. Alkohol er en gift, et konserveringsmiddel, og derfor dør gærcellerne i deres eget affald, når alkoholprocenten kommer op mellem 10 og 12%. Læg mærke til at almindelig vin har netop denne alkoholprocent - se foto . . . |