Påvisning af alkohol i vin
Hæld lidt vin i en kolbe og sæt en prop i, hvori der er et 75 cm langt glasrør.
Vil du undgå stødkogning, så husk lidt pimpsten i vinen.
Sæt kolben på en træfod, og sørg for en støtte for glasrøret, således som det ses på billedet.
Tænd bunsenbrænderen og bring vinen i kog. Vanddamp vil fortættes i det lange glasrør, men spritdampe vil komme ud øverst oppe.
Antænd spritten med en fyrfadslighter. Der er ikke flamme så længe, men vi har bevist, at der er alkohol i vinen.
Det er rødvinen til venstre i billedet, vi brugte til forsøget.
Mere forklaring
Vin koger ved ca. 90 gr C, og dampene indeholder både sprit og vand.
Oppe i det lange glasrør vil meget af vandet fortættes, fordi vands kogepunkt er 100 gr. C.
Ethanol har et lavere kogepunkt på ca. 78 gr C, derfor når det længere op gennem røret. De dampe, der kommer ud af røret, vil have et stort indhold af alkohol.
Ethanolen kan antændes og brænde for enden af røret, fordi der også er ilt til stede.
Man behøver ikke at være bange for, at ilden vi gå ned i kolben. Her kan sprit ikke brænde, for der er ingen ilt.
Forsøget ligner lidt på et par af de andre forsøg, men vi har nu taget det med alligevel.