­

solcelle motor

Solcelle

Solceller er blevet populære. Herover ses en lille solcelle, der leverer elektricitet til en lille blæser.

Herunder ses to forskellige solceller, som bruges på Vejlefjordskolen. En gammel til venstre og en nyere til højre. Hvor stor elektrisk spænding, de kan levere, må du måle dig til. Det sikkert også afhængigt af lysets styrke.

Hvordan virker en solcelle?

Solenergi kan omdannes til elektricitet i en solcelle. Det er ren og miljøvenlig energi, fordi der ikke kommer affaldsstoffer. Selv i Danmark, hvor Solen ikke skinner hver dag, kan det lade sig gøre at udnyttet denne form for gratis energi.

En solcelle er lavet af to slags silicium, en n-type og en p-type. Grundstoffet silicium er et halvmetal fra 4. hovedgruppe, og for at danne n-type silicium, forurenes det med ganske lidt fosfor fra 5. hovedgruppe; det giver et overskud af negative elektroner. P-type laves ved at blande ganske lidt bor i fra 3. hovedgruppe; her dannes et underskud af elektroner - også kaldet positive huller.

Når Solen skinner, vil nogle af de positive huller søge mod det bagerste metalgitter, og elektronerne søger mod det forreste gitter. Forbinder man de to gitre med en ledning og en forbruger (pære), vi der løbe strøm.

Overraskelse

Denne såkaldte fotoelektriske effekt, blev første gang opdaget af franskmanden Bequerel i 1839, og senere beskrevet af Einstein.

Solceller på Økolariet i Vejle

Økolariet i Vejle viste for nogle få år siden et stort panel med solceller. Der produceres mere end 1 kW. Normalt vil man montere flere paneler ved siden af hinanden, så der produceres mere elektricitet. Økolariets udstilling oplyser også, at blot 0,3 % af den solenergi, der rammer Sahara i Afrika, er nok til at dække hele Europas energibehov.

Gaia Solar

Gaia Solar er et dansk firma, som opsætter solceller rundt omkring i Danmark. Cellerne laver jævnspænding, men en såkaldt vekselretter omdanner elektriciteten til 230V velselspænding. På den måde kan strømmen tilsluttes lysnettet.

En solcelle virker både i solskinsvejr og gråvejr.

Solceller er blevet billigere, og firmaet Gaia Solar har opstillet mere end 300 anlæg siden starten i 1996.

Det er dyrt at producere elektricitet med solceller, fordi investeringen er stor. Fordelen er miljørigtig energi uden CO2-udslip.

Producerer solcellerne mere strøm end husets forbrug, løber elmåleren baglæns. På denne måde kan en privat forbruger spare på en elregning. Investeringen vil være betalt efter ca. 20 år, så besparelsen får man altså ikke lige med det samme.

http://www.gaiasolar.dk

Energi Horsens

For nogle år siden var en klasse fra Vejlefjordskolen i Horsens på besøg hos Energi Horsens for at lære noget om energi. Vi fik et solpanel demonstreret. Læreren måler spændingen med et multimeter, dvs et voltmeter. I dag hedder firmaet NRGI. Sikkert en forkortelse af ordet "energi".

 

Video om fly med solceller

Flyet hedder Solar Impulse 2 og er bygget, så det kan flyve Jorden rundt på solenergi. Se flyet i dette videoklip, hvor alt er taget med kameraet GoPro.

Og så et videoklip om solceller i Danmark . . .

 

­