Introduktion til

Syrer, baser og salte

Der er syre i sodavand, og vi kommer salt i maden. Det ved vi fra vores hverdag.

Vi bruger en base, hvis vasken er stoppet. Baser opløser fedtstoffer. Kaustisk soda er en base, og den bruges til at fjerne maling med. >

Mureren vasker en ny væg med saltsyre, for den neutraliserer den basiske mørtel, som udgør fugerne imellem stenene. >>

 

Men hvad er en base?

En base er det modsatte af en syre. Vi tænker måske, at det modsatte af surt må være sødt. Nej, det modsatte af sødt er bittert. Surt og bittert er ikke det samme.

Her i dette kapitel skal vi lære lidt om syrer, baser og saltes egenskaber.

 

Ætsende

Syrer og baser er ætsende. De kan opløse forskellige ting. Ja, de er farlige, men også nyttige.

 

Ioner

Syrer indeholder mange brintioner, H+.
Baser kan optage brintioner.

 

Salt

Blander man en syre og et base, sker der en neutralisering, og man får et salt.

Salt er mere en køkkensalt. Når vi snakker kemi, så er salt også: Gips, salpeter og landbrugskalk.

 

De fleste syrer, baser og salte kan opløses i vand. Kommer man dem i vand, vil vandet kunne lede elektricitet; se foto. >

 

 

 

 

De 3 stærkeste syrer

  Navn Formel  Ioner
 

Saltsyre

HCl

H+  Cl-

 

Svovlsyre

H2SO

2H+  SO4--

 

Salpetersyre

HNO3

H+ NO3-

Nyheder okt 2020

orsted drdk

For 200 år siden opdagede Ørsted elektromagnetismen. Se lige et videoklip på dr.dk om emnet.
Klik her . . .  dr.dk-oersteds

zoom198

Vi ses på ZOOM

Lad klassen få besøg af en konsulent via ZOOM. Få f.eks. en præsentation af læseplanen for 7. klasse, eller fysik8.dk eller noget om de fællesfaglige fokusområder i 9. årgang.
Giv et forslag til et virtuelt møde på 15 minutter her i denne corona-tid. Send en besked på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Hilsen, Erik Marcussen
lærer i naturfag

ellen 198

Elfærgen Ellen

Der sejler en helt unik færge i det sydfynske øhav. Det er elfærgen Ellen. Den er et godt emne under energi eller teknologi. Klik her . . .