­

Helium-balloner er livsfarlige

Man får en sjov muse-stemme, når man har sniffer helium. Det anses for en harmløs leg, men det er livsfarligt. Der er ikke ret meget at finde om helium på nettet, derfor denne advarsel.

Helium har en meget mindre massefylde end atmosfærisk luft; derfor svinger stemmebåndene hurtigere, og man får en forvrænget stemme. Helium er en ædelgas, og derfor går den ikke i forbindelse med noget i kroppen. Ufarlig, siges det. Det passer ikke.

Hjernen skal bruge ilt hele tiden, og bare 5-7 sekunder uden ilt forårsager bevidstløshed. Når man sniffer helium, er der jo ingen ilt med i indåndingen. Laver man for mange sug af helium, får hjernen ikke nok ilt. Men det er værre end det.

I Horsens er en leverandør af helium meget bestemt og advarer stærkt imod elevers leg med helium. Sælger har sagt, at en lærer må aldrig lade sine elever indhalere helium. Hjernen kan klare disse chok nogle gange. Nogle mennesker klarer kun få, andre mange. Vi ved ikke, hvornår hjernen siger stop.

 

Vejlefjordskolen har valgt ikke bruge helium.
Brint er meget sjovere - det kan sige BUM.

 

Wikipedia advarer også . . .

En anden, mindre seriøs anvendelse er at indånde en lille dosis helium, hvorefter ens stemme for en kort stund lyder markant anderledes. Indånding af helium frarådes imidlertid på det stærkeste, fordi indånding af en gas uden, eller med lidt oxygen, vil gøre, at oxygenmætningen i blodet falder dramatisk, og man kan risikere besvimelse og hjertestands, med mulig fatalt resultat. ADVARSEL! Helium i "industriel" kvalitet, for eksempel fra heliumballoner, kan også indeholde andre gasser der er knap så harmløse som helium.

 

Se en advarsel i en PDF-fil. Klik her . . .

Man kan sagtens have det sjovt uden helium . . .

­