FordøjelsenVores mad består af . . . • kulhydrater• fedtstoffer • proteiner • vitaminer • mineraler Maden kommer ikke bare ned i maven, og så er det godt. Nej, fordøjelsen er faktisk mange forskellige processer, og her når vi kun at få et lille indblik i biokemien i vor krop. |
|
Formål med fordøjelsen . . .• Udnytte energi• Optage næringsstoffer • Udskille affaldsstoffer Fordøjelsen nedbryder vores mad i mindre dele, dvs. de grundelementer, som maden er opbygget af. Fordøjelsen sker på 2 måder |
|
Mekanisk, fysisk• Maden tygges, så store stykker nedbrydes til små stykker • Maden æltes i munden, i spiserøret og mavesækken • Maden transporteres i tarmene ved hjælp af peristaltiske bevægelser |
|
Billedet er venligst udlånt af Roskilde Kommunale Tandpleje. |
|
Kemisk• Maden opløses i vand og mavesyre • Molekyler nedbrydes ved hjælp af enzymer • De enkelte grundelementer optages i cellerne via blod og lymfevæske. Spyt indeholder enzymet amylase, som |
|
Se lige et videoklip, som tre raske elever lavede om mad, mennesker og fordøjelsen i juni 2020, hvor de ikke kom til den traditionelle FP9 med censor og det hele. De gik til årsprøve foran et videokamera i stedet for. De har selv stået for redigeringen af videoklippet. |
|
Hvor sker fordøjelsen?Kulhydrater
Fedtstoffer
Proteiner
|
Vi tager det lige én gang til . . .
Illustration: © Peder Gasbjerg/Systime
Illustration fra Wikipedia; kunstneren har givet tilladelse til offentliggørelse.