Resonans

Sætter man to ens stemmegaffel op i nærheden af hinanden, kan den ene få den anden til at svinge.

 

I fysiksamlingen har vi to stemmegafler, som sidder oven på hver sin resonanskasse. Lydbølgerne fra den ene kasse går via luften over i den anden og sætter den anden stemmegaffel i gang.

   

Definition

To legemer, der har samme egensvingning, kan komme i resonans.

 

Svingninger kan også brede sig igennem jorden og andre faste stoffer. Ruderne klirrer og skabslåger rasler, når store biler kører forbi.

 

I biler må man isolere mod resonans, så taget og dørplader ikke kommer i resonans med motorens eller bilens rystelser. Man monterer tykke, bløde lydabsorberende plader for at skabe ro i kabinen og give større køreglæde.

   

Forklar "helikopteren" . . .

 

Nyheder sept 2020

zoom198

Vi ses på ZOOM

Lad klassen få besøg af en konsulent via ZOOM. Få f.eks. en præsentation af læseplanen for 7. klasse, eller fysik8.dk eller noget om de fællesfaglige fokusområder i 9. årgang.
Giv et forslag til et virtuelt møde på 15 minutter her i tiden frem til efterårsferien. Send en besked på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Hilsen, Erik Marcussen
lærer i naturfag

ellen 198

Elfærgen Ellen

Der sejler en helt unik færge i det sydfynske øhav. Det er elfærgen Ellen. Den er et godt emne under energi eller teknologi. Klik her . . .

gitterspaer03

Lærerens undervisningspakke

Husk at bestille elevmaterialet til artiklerne her på fysik7.dk, fysik8.dk osv. Har du allerede licens, skal du blot bestille en opdatering. Kig forbi under lærer-info. Klik her.