Den syngende slange

Man må godt være lidt af et legebarn, når man har med fysik at gøre. Vi har været en tur i en legetøjsbutik for at hente "den syngende slange". Den er sjov og kan frembringe flere forskellige toner. Den kan endda vise noget så spændende som doppler-effekten.

 

Kom så i sving!

Sving dem rundt, og de frembringer en dejlig lyd.

Læg mærke til, at slangerne synger. De svinger i frekvens.

Forklaringen har noget med doppler-effekten at gøre.

Østrigeren Christian Doppler var den første, der beskrev "doppler-effekten".

 

 

 

Støj og larm

Den syngende slange larmer en del, så vil du rigtigt prøve kræfter med den, så gå en tur i gården. Andre vil sætte pris på ro i laboratoriet.

Husk:
Uønsket lyd er støj.

 

 

 

 

Hør hvor lyden kommer fra!

Nu når du alligevel har slangen fremme, så vis ørernes evne til retningsbestemmelse.

Tag røret og bøj det, så hver ende er ud for højre og venstre øre. En person bagved kradser lidt på røret forskellige steder.

Det er nemt at fortælle, hvor der kradses, fordi ørerne kan opfange . . .

          •     tidsforskel
          •     lydstyrke

 

Nyheder sept 2020

zoom198

Vi ses på ZOOM

Lad klassen få besøg af en konsulent via ZOOM. Få f.eks. en præsentation af læseplanen for 7. klasse, eller fysik8.dk eller noget om de fællesfaglige fokusområder i 9. årgang.
Giv et forslag til et virtuelt møde på 15 minutter her i tiden frem til efterårsferien. Send en besked på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Hilsen, Erik Marcussen
lærer i naturfag

ellen 198

Elfærgen Ellen

Der sejler en helt unik færge i det sydfynske øhav. Det er elfærgen Ellen. Den er et godt emne under energi eller teknologi. Klik her . . .

gitterspaer03

Lærerens undervisningspakke

Husk at bestille elevmaterialet til artiklerne her på fysik7.dk, fysik8.dk osv. Har du allerede licens, skal du blot bestille en opdatering. Kig forbi under lærer-info. Klik her.