Vi elsker mad og geografi
Vi skal allesammen have mad hver dag. Det kræver omtanke og planlægning, økonomisk og hensyn til vores behov. Mad er mere end, hvad jeg kan li'. Mad er både biologi, geografi, fysik og kemi. Produktion af madvarer hører hjemme under geografi. Her er landbrug på tværs af kontinenterne et stort emne. |
||
Hvordan spiser vi i den vestlige verden? Det er nemt at gå på McD, men hvor sundt er det i længden? > > > ProblemstillingHvad spiser vi i dag, og hvordan vil det blive i fremtiden? Hvordan får vi bedst produceret de proteiner, vi skal bruge? |
||
Spis varieretVi ser på kostpyramiden, fordøjelsen, sund levevis og gode sundhedstips. Det er vigtigt at tænke på proteiner, både hvor de kommer fra, og hvordan vi sammensætter protein i den daglige kost. |
||
Dette kapitel er lidt specielt . . .
|
||
Der snakkes meget om protein. Nogle mener, at man ikke kan få protein nok, hvis man er vegetar. Her ses en amerikansk appetit-vækker. Se forskellen på en rød bøf og en grøn broccoli. |
||
Kig forbi på plantyou.com og se på nogle af de mange ideer, der er til sund mad. Her på deres illustration af bøf vs. bønner er en øjenåbner. Indholdet af næringsstoffer taler klart til bønnernes fordel. Den sidste linie fortæller, at der bruges mere end 14 gange så meget vand til at få 100 g bøf i forhold til 100 g bønner. |
||
Nogle mener, at vi skal spise insekter i fremtiden for at få protein. Se dette videoklip fra Holland. Der tales engelsk; ingen undertekster . . . | ||
Bliv klog på bæredygtighed og madKig forbi på NTSnet og se et undervisningsmateriale, som er ganske gratis at kigge på. Der er en e-bog med masser af gode ting . . . |
||
Sprøjtegifte i madvarer10 af vore mest populære fødevarer indeholder mest sprøjtegift. Læs en artikel om emnet på hjemmesiden Organic Today. Klik her . . . |
||
MadspildDer gøres efterhånden meget for at undgå madspild. Der kører kampagner, andre arbejder frivilligt, og nogle sælger noget af maden til nedsat pris.
Læg mærke til teksten på skiltet til højre. Her tænker man også i "Mad og Mennesker." |
||
Undgå madspild - "too good to go" har en løsningMan kan gøre noget ved madspild på restauranter. Lad folk komme og tømme buffeten lige inden lukketid. Lad unge studerende få bakke mad med hjem til langt mindre end den ordinære pris. Kig forbi på . . . |