Citronsyre som antioxidant
En citron er sur. Du bør vide mere end det!
Skærer man et æble over og lader det ligge et stykke tid, så bliver det lysebrunt.
Det er luftens ilt, der går ind og reagerer med æblet. Det kan sammenlignes med rust på jern, og farven er endda den samme.
Man kan undgå denne iltning ved at dryppe lidt citronsaft på æblet. Laver du mad med groft, revne æbler, kommer det nemt til at se kedeligt ud, hvis du ikke bruger citronsaft.
Fra naturens side er æblet pakket ind i en skræl. Den hindrer altså æblet i at komme i kontakt med luftens ilt.
Ordbog
ilt > oxygen
iltning > oxidation
modvirker iltning > antioxidant
Man bruger udtrykket antioxidant, fordi oxygen hindres adgang.
Nogle syrer kan bruges som konserveringsmiddel. Syren forhindrer, at der kommer ilt til maden.
Antioxidanter er vigtige i kroppen, idet de er med til at styrke immunsystemet.
Bananer og flere andre slags frugter indeholder antioxidanter. Det gør mad fra McDonalds ikke. Så spis mere frugt og sig: "I'm lovin' it!"
Det er godt med æbler i haven
Du får lige opskriften . . .
Æblekage med rå æbler
Ingredienser: 4 æbler |
Sådan tilbereder du desserten: Pres saften af citronen. |
. . . og så husk at sige derhjemme, at det, du lærer i skolen, faktisk godt kan bruges til noget!
Citroner er sure
En baby kan godt lide søde og fede ting. Det ligner modermælken. Når man vokser til, begynder man at kunne spise mad, som kan være surt eller bittert. Tænk for eksempel på æbler og mørk chokolade.