­

Livskvalitet

8 nøgler til et bedre liv

Vi vil gerne opmuntre dig til en sund livsstil, fuld af livskvalitet. Prøv bare at finde svaret på dette spørgsmål:
Hvem har det sjovest: De sunde, de syge eller de døde?

Vi bør tage vare på os selv, og midlerne hertil er billige eller helt gratis. Sundhed er altså mere end spise varieret og passe godt på sit hjerte! Lad os se på de 8 nøgler - én for én:

1

Vand

Enkelhed er et godt princip. Det er godt med vand, men helsekostbranchen føler det som et spark over skinnebenet, hvis man snakker for meget om værdien af rent vand. Vi drikker for lidt vand. Forsøg med idrætsfolk har vist, at rigelig væsketilførsel øger udholdenheden. Et ekstra glas vand betyder mindre risiko for nyrestensanfald. Man hvilken slags vand?

2 Frisk luft
Forebyggelse er bedre end helbredelse, siger et godt ord. Frisk luft er i høj grad vigtigt for os. Sørg for at få luftet ud i stuerne og sov med et vindue lidt på klem om natten. Sørg for at der er ren luft der, hvor du arbejder eller opholder dig om dagen.
3 Solskin
Mange af de bedste ting i livet er gratis. Solen er et eksempel. Brug den 3. nøgle her til at låse dig ud engang imellem, ud i sol og vind! Når solen skinner på huden, omdanner den kolesterol til en forløber for vitamin D. Dette vitamin er nødvendigt for at kroppen skal kunne optage kalk fra fordøjelseskanalen. Kalkmangel fører til knogleskørhed. Solmangel kan gøre ondt værre.
4 Motion
Før i tiden blev de fleste mennesker simpelthen slidt op. Nu er vi ved at ruste op. Bil og telefon gør, at vi ikke bevæger os så meget. Alligevel er vi mere stressede, sover mindre og mangler derfor balance imellem aktivitet og afkobling. Regelmæssig fysisk aktivitet som gør, at man blive svedt og forpustet, er naturens bedste middel mod stres, spændte muskler, søvnløshed og depression. Forklaringen er bl. a, at fysisk aktivitet får hjernen til at danne mere endorfin, et morfinlignende stof, som virker beroligende og skaber en følelse af velvære. Det har ingen bivirkninger, men kan være vanedannende.
5 Hvile
Søvn, hvile og rekreation er ikke spildt tid. Vi har godt af vores »skønhedssøvn« og måske tage en dag, hvor vi ikke laver noget specielt. Arbejdstiden bliver kortere, men mange er ikke udhvilede alligevel. Vi har fået mere ferie og mere frihed, men folk har travlt alligevel. Weekenden er for mange optaget af ting, som ikke giver den rette hvile.
6 Sund mad
Det er blevet nemmere at beskrive, hvad det vil sige at spise sundt. Vi møder opskrifterne flere steder. Vi må spise groft, enkelt og varieret; helst af så naturlige råvarer som muligt. Nedsæt forbruget af fedt, margarine og sukker. Spis regelmæssigt og tag tid til at tygge maden.
7 Afholdenhed
Livet byder på mange valg; nogen gange må vi sige "ja" andre gange "nej". Vil vi bevare et godt helbred og gode sociale bånde til vores familie, er det nødvendigt at tage afstand fra rusmidler og stoffer. Nogle tror, at mådehold er nok, men det holder ikke i længden. Alkohol f.eks. giver sig ud for så meget, men kun få formår at begrænse sig.
8

Mod på livet
Mange mennesker føler, at livet ikke har nogen mening. Hvis det bare er en tilfældighed, at vi er her på Jorden, hvad sker der så med mig, når jeg er død og borte? Tillid til Gud og troen på Frelseren er nødvendig, hvis vi vil leve et rigt liv.

 

Vi opmuntres kraftigt til at tage vare på os selv, og midlerne hertil er billige eller helt gratis. Det har vi vidst længe. Allerede i 1905 udkom der en bog med titlen: »I den store læges fodspor« af den kristne forfatter Ellen G. White. Hun siger kort og godt: »Frisk luft, solskin, afholdenhed, aktivitet, sund mad, vand og tillid til guddommelig kraft - dette er livets sande lægemidler.«


Radiodoktor kender de 8 nøgler om livskvalitet

Carsten Vagn Hansen bruger sit liv på at fortælle folk om sundhed. Hvordan man selv kan holde sig rask. Det vil han hellere end at have sin egen lægepraksis og skrive recepter ud.

Både i sin tid som radiodoktor og nu som omrejsende foredragsholder snakker han om de 8 nøgler til livskvalitet. Han har endda bogen "I den store læges fodspor" i sit bibliotek, har han fortalt ved et møde i Skærbæk sidst i 1990'erne.

Har besøgt Vejlefjordskolen

I maj 2004 sendte Radio Vejlefjord nogle klip fra Carsten Vagn Hansens besøg på Vejlefjordskolen mandag den 26. april 2004.

Det blev en stor oplevelse, hvor vi hørte om forebyggende lægevidenskab og sund fornuft.

 

På billedet ses radiodoktoren sammen med tre unge fra Radio Vejlefjord. Det er Casper, Kamilla og Lasse.

­