Madpyramiden - fra 1976 til 2012

Brugsen kom i 1976 med madpyramiden, som på en enkel måde at viser, hvordan maden kan sammensættes, så den tager hensyn til:

  • spis mindre fedt
  • spis mindre sukker
  • spis groft
  • spis mindre salt
  • spis ikke for meget
  • spis varieret

Madpyramiden deles op i basismad og tillæg: bund, midten og top. Anbefalingen lyder . . .

  • spis alt fra bunden
  • spis mest fra midten
  • spis lidt fra toppen

Kostpyramiden har hænger i skolekøkkener, hos læger og hjemme på køleskabet. Den fokuserer på meget frugt og grønt.

Det ser bare ikke ud til, at vi har lært af den. I de sidste 25 år er der kommet både McDonald og Burger King.

Heldigvis har restauranter som Jensens Bøfhus og Bone's vist, at der hører en god salatbar til på en ordentlig restaurant.

 

 

 Den nye madpyramide

 

 Sammenlign de to pyramider. Den nye fra 2012 øverst og den oprindelige fra 1976 nederst.

Nyheder maj 2020

04 madmensk dump

Undervisning
kører igen

9. klasse er i skole igen, og vi kigger en sidste gang på de fællesfaglige fokusområder. Eleverne skal forberede sig på at fremlægge foran videokamera, som agerer censor, der ser og hører alt. Den rigtige censor kommer jo ikke, så vi kan afholde FP9.
Se vores fokusområder. Klik her.

forurening01

Fjernundervisning
på Vejlefjordskolen i 7.-9. klasse

Vi har om teknologi her i maj måned 2020. I denne uge ser vi nærmere fysik, og der er sket rigtig meget siden år 2000. Følg med og vær nysgerrig.  Klik her.

460 celletitel

Cellen er unik

Dyrecellen og plantecellen har både ligheder og forskelle. Kik lige på denne enkle præsentation af cellen, DNA og gener.  Klik her.