biurets test

Biuret-prøven; påvisning af protein -1-

biurets reagens

Vi skal se, om der er protein i en række væsker, som du kan se på billedet herover . . .

  1. æggehvide
  2. æggeblomme
  3. skummetmælk
  4. skyr
  5. salatost i tern, most og opløst i vand
  6. lage fra salatost
  7. postevand til sammenligning

Det ses tydeligt på billedet herover, at der sker et farveskift, når væskerne tilsættes Biurets reagens. Nr 7 ude til højre er almindeligt vand, som forbliver lyseblå. Biurets reagens indeholder nemlig kobbersulfat, som er lyseblåt.

Det er kobberionen Cu++, der går ind og finder peptidbindingerne imellem aminosyrerne. Lysets bølgelængde ændres, og farven skifter fra blå til violet.

Tre mejeriprodukter med forskelligt indhold af protein

Ser vi på de tre mejeriprodukter, så har de et forskelligt indhold af protein. Salatost i tern er vinderen på billedet herunder.

proteinindhold

Herunder ser du resultatet af en øvelse, hvor vi bruger andre produkter, petriskåle og morter. Skyr viser ikke så tydelige tegn på farveskift, når man ser på billedet. Det er mere overbevisende i virkeligheden.

protein milk

Sikkerhed

Natriumhydroxid er en stærk base. Brug briller.
Kommer stoffet i øjnene, skal der straks skylles med rigeligt vand og søges læge.

 

Biurets test på youtube.com

Her er et lille videoklip om biurets test. Forsøget forløbet lidt anderledes end i ovennævnte forsøgsbeskrivelse. Der bruges kobbersulfat og natriumhydroxid, som er hovedingredienserne i Biurets reagens.

 

undervisningspakken2023