biurets test

Biuret-prøven; påvisning af protein -1-

biurets reagens

Vi skal se, om der er protein i en række væsker, som du kan se på billedet herover . . .

  1. æggehvide
  2. æggeblomme
  3. skummetmælk
  4. skyr
  5. salatost i tern, most og opløst i vand
  6. lage fra salatost
  7. postevand til sammenligning

Det ses tydeligt på billedet herover, at der sker et farveskift, når væskerne tilsættes Biurets reagens. Nr 7 ude til højre er almindeligt vand, som forbliver lyseblå. Biurets reagens indeholder nemlig kobbersulfat, som er lyseblåt.

Det er kobberionen Cu++, der går ind og finder peptidbindingerne imellem aminosyrerne. Lysets bølgelængde ændres, og farven skifter fra blå til violet.

Tre mejeriprodukter med forskelligt indhold af protein

Ser vi på de tre mejeriprodukter, så har de et forskelligt indhold af protein. Salatost i tern er vinderen på billedet herunder.

proteinindhold

Herunder ser du resultatet af en øvelse, hvor vi bruger andre produkter, petriskåle og morter. Skyr viser ikke så tydelige tegn på farveskift, når man ser på billedet. Det er mere overbevisende i virkeligheden.

protein milk

Sikkerhed

Natriumhydroxid er en stærk base. Brug briller.
Kommer stoffet i øjnene, skal der straks skylles med rigeligt vand og søges læge.

 

Biurets test på youtube.com

Her er et lille videoklip om biurets test. Forsøget forløbet lidt anderledes end i ovennævnte forsøgsbeskrivelse. Der bruges kobbersulfat og natriumhydroxid, som er hovedingredienserne i Biurets reagens.

Nyheder maj 2020

04 madmensk dump

Undervisning
kører igen

9. klasse er i skole igen, og vi kigger en sidste gang på de fællesfaglige fokusområder. Eleverne skal forberede sig på at fremlægge foran videokamera, som agerer censor, der ser og hører alt. Den rigtige censor kommer jo ikke, så vi kan afholde FP9.
Se vores fokusområder. Klik her.

forurening01

Fjernundervisning
på Vejlefjordskolen i 7.-9. klasse

Vi har om teknologi her i maj måned 2020. I denne uge ser vi nærmere fysik, og der er sket rigtig meget siden år 2000. Følg med og vær nysgerrig.  Klik her.

460 celletitel

Cellen er unik

Dyrecellen og plantecellen har både ligheder og forskelle. Kik lige på denne enkle præsentation af cellen, DNA og gener.  Klik her.