­

kniv kong tut vandret

Metallers tidslinie

Vi mennesker har altid brugt metaller - til redskaber og våben, til smykker og penge. I oldtiden kendte man kun nogle få metaller. Går vi tilbage til det gamle Egypten, så kendte man ikke jern. Det påstod man før i tiden.

Derfor var det noget af en overraskelse, da man i 1922 fandt en kongegrav med en kniv, hvor bladet er af jern. Videnskaben mener, at det er jern fra en komet. Kniven tilhørte den unge Tutankhamon. Han har sikkert været stolt af sin sjældne kniv. Tutankhamon var konge omkring 1.300 f.kr. og døde tidligt i en alder af 19 år.

Den romerske jernalder

Senere kom de store verdensriger, som topper med den romerske jernalder. Her havde man lært at udvinde jern og anvende det til våben.

  

tutmaske

Metaller kommer fra jorden under os

Christian 4. fik mange af sine penge fra en sølvmine i Norge. Her blev sølv udvundet i en dyb mine, der ligger lige ved Kongsberg. På billedet ses trådsølv. Det er vand med sølvioner, der har dannet dette kunstværk.

 
 

Den industrielle revolution

Titanic var et højdepunkt i ingeniørkunst. Vi havde fået dampmaskiner, og vi kunne forarbejder metal til kæmpemæssige skibe.

Titanic kom til at stå som et symbol på det perfekte, et skib, der ikke kunne synke. De sejlede af sted mod New York, selv om der var is i farvandet. Det endte galt i april 1912.

På billedet ses Titanic på vej ud fra Belfast, hvor skibet blev bygget.

  RMS Titanic 2

Moderne tid

Og sådan kan vi fortsætte med at snakke om metaller. Hele vores moderne teknik bygger på udforskningen af metallernes egenskaber.

Her til højre ses to transistorer BC547, som er lavet af halvmetaller. I dag er nogle transistorer meget små og samlet i enheder, f. eks. computerens chip. Her kan der være flere millioner transistorer.

Find selv flere eksempler på metaller i en tidslinie.

 

undervisningspakken2023

­