Vi elsker mad
- et nyt fællesfagligt fokusområde
- afprøvet på en østjysk efterskole i foråret 2022
Vi prøver at lave en ny version af Mad og Mennesker. Skal vi kalde det fællesfaglige fokusområde for "Vi elsker mad?" Der er fire fag, vi skal have med, og lad os tage dem i denne rækkefølge . . . * Biologi |
||
Der kommer 4 artikler under hvert emne samt nogle underemner. Når der så er 4 fag inden for naturfag i udskolingen, så kommer vi op på over 16 artikler i alt. Vi skal jo lidt omkring i vores emne om mad. Der burde være nok materiale under hvert af de forskellige naturfag. |
||
Biologi og mad |
Fotosyntese, produktion af sukker i planterne Respiration, forbrænding af sukker Kulhydrater Protein i kroppen og madvarer |
|
Geografi og mad |
Mad fra hele verden Mad og erhverv Produktion af mad; fødevarekæden Kredsløb i naturen |
|
Fysik og mad |
Kærgården, et blandingsprodukt Protein i æg Popcorn og påvisning af stivelse Vitaminer og mineraler Model af et fedtsyremolekyle |
|
Kemi og mad |
Syrer, baser og pH-værdier Citronsyre som antioxidant Påvisning af stivelse Nitrat og nitrit i vand |
|
Arbejdsmappen er klarDer er lavet en arbejdsmappe på 24 sider i A4-format, så eleverne får det nemt med at finde plads til notater i forbindelse med forsøgene. Øvelserne er en del af undervisningsmappen, som er omtalt under Lærer-info. Andre emnerHer kommer der nogle emner, som er passer lidt sammen med vores emne "Vi elsker mad". |
||
Mad og MenneskerVi ser på mad i dagligdagen, menukort, produktion af mad, fødevaregrupper osv. Vi kommer vidt omkring og ser også på fordøjelsen, sund kost og livsstil. Man kan godt se på dette emne som et delemne under det officielle om . . . Produktion med bæredygtig udnyttelse af naturgrundlaget |
||
EnergiEnergi er et meget stort emne. Vi belyser dette fokusområde fra mange forskellige vinkler. |