Mad og Mennesker
Vi skal allesammen have mad hver dag. Det kræver omtanke og planlægning, økonomisk og hensyn til vores behov. Mad er mere end hvad jeg kan li'. Mad er både biologi, geografi, fysik og kemi. |
||
Hvordan spiser vi i den vestlige verden? Det er nemt at gå på McD, men hvor sundt er det i længden? ProblemstillingHvad spiser vi i dag, og hvordan vil det blive i fremtiden? |
||
Spis varieretVi ser på kostpyramiden, fordøjelsen, sund levevis og gode sundhedstips. Mad fra McDonald bliver analyseret, og vi skal til helsecheck. |
||
Dette kapitel er lidt specielt . . .
|
||
Der snakkes meget om protein. Nogle mener, at man ikke kan få protein nok, hvis man er vegetar. Her ses en amerikansk appetit-vækker. Se forskellen på en rød bøf og en grøn broccoli. |
||
Kig forbi på plantyou.com og se på nogle af de mange ideer, der er til sund mad. Her på deres illustration af bøf vs. bønner er en øjenåbner. Indholdet af næringsstoffer taler klart til bønnernes fordel. Den sidste linie fortæller, at der bruges mere end 14 gange så meget vand til at få 100 g bøf i forhold til 100 g bønner. |
||
Nogle mener, at vi skal spise insekter i fremtiden for at få protein. Se dette videoklip fra Holland. Der tales engelsk; ingen undertekster . . . | ||
Tag på McD og lav dine lektierUndersøg nu hvor meget energi du får ved at spise en menu på McD. Sammensæt selv din menu. Lær at beregne energiindholdet en en McD menu samt dit daglige energibehov. Så finder du ud af, hvor meget der er tilbage til resten af dagens måltider. |
||
Bliv klog på bæredygtighed og madKig forbi på NTSnet og se et undervisningsmateriale, som er ganske gratis at kigge på. Der er en e-bog med masser af gode ting . . . Kig forbi på astra.dk. |
||
Sprøjtegifte i madvarer10 af vore mest populære fødevarer indeholder mest sprøjtegift. Læs en artikel om emnet på hjemmesiden Organic Today. Klik her . . . |
||
MadspildDer gøres efterhånden meget for at undgå madspild. Der kører kampagner, andre arbejder frivilligt, og nogle sælger noget af maden til nedsat pris.
Se hvad fødevareBanken har gang i . . .
Læg mærke til teksten på skiltet til højre. |
||
Undgå madspild - "too good to go" har en løsningMan kan gøre noget ved madspild på restauranter. Lad folk komme og tømme buffeten lige inden lukketid. Lad unge studerende få bakke mad med hjem til langt mindre end den ordinære pris. Kig forbi på . . . |