Introduktion til fedtstoffer

Det fede liv

Vores mad består bl.a. af kulhydrater, fedtstoffer og protein. Her i dette kapitel sætter vi fokus på nogle af fedtstofferne.

Vi ser på, hvordan fedtmolekyler er opbygget. Og så er det ikke lige fedt, hvad vi spiser. Noget fedt er direkte usundt, hvorimod noget andet er OK.

Vi skal også se på, hvorfor vi bruger fedt i maden. Det påvirker nemlig smagen, og mange elsker stegt mad.

I den vestlige verden har vi et problem med fedt. Vi bliver fede af det. Desværre lærer mange børn at spise usundt meget tidligt i livet. Pas derfor på med den fede kost!

 

Fedme er verdens største sundhedsproblem

Det engelske tidsskrift for læger fortalte den 13. december 2012, at de verdensomspændende helseproblemer er nu kræft og hjerte- og karsygdomme, hvorimod det tidligere var infektioner og fejlernæring. Siden 1970 er vor gennemsnitsalder steget med 10 år, men desværre bliver årene fyldt op med svækkelse og sygdom på grund af dårlig livsstil.

U.S.A. i 1990

Det fede liv er skyld i mange dødsfald i f.eks. U.S.A. I 1990 døde 582.000 mennesker på grund af dårlige madvaner og utilstrækkelig motion.

 

I nedenstående graf ser det ud til, at narkotika ikke var noget særligt problem sammenlignet med forkert livsstil.

Trafikdrab

Når man laver crash test, bruger man normalt dukker på 77 kg. De er ikke tunge nok længere. Folk i vesten bliver federe, derfor skal man forsøge sig med dukker på 122 kg, så det mere ligner virkeligheden.

 

University of Buffalo har undersøgt 150.000 biluheld og opdagede, at fede mennesker har 21 % større risiko for at dø i en bilulykke. For folk med en BMI på over 35 er tallet 56 %.

toyota crash

 

Her er et par billeder til en snak om det fede liv. Billedet herunder er et gammelt billede, sandsynligvis fra 1980'erne.

det fede liv03

Nyheder juni 2019

ispind 08

Tænk på en ispind

En ganske almindelig ispind kan rigtig meget, når man skal finde emner til naturfagsprøven. Tænk over det: Det er biologi, geografi, fysik og kemi, samt alle fire kompetancer.
Læs mere om en is - klik her . . .

dr dk energi brint

Vind og brint

Husk lige at se nyheden fra Hobro om vindenergi og brint. Det blev vist i nyhederne på dr.dk tirsdag den 23. april.  Klik her . . .

jp map198

Klimarejsen 2019

Jyllands-Posten har gjort det igen. En fantastisk rejse rundt i verden. Der sættes fokus på klimaet. Artiklen kan bruges i naturfags-undervisningen.
Klik her og gå til JP  . . .