Rundt om

Proteiner, kost og livsstil

Vi skal runde emnet om madkemi af med manér, og derfor er vi nødt til at se på proteiner, ernæring og sund levevis. Det er store emner, og her gør vi det kort.

Spis varieret

Vi ser på kostpyramiden, fordøjelsen, sund levevis og gode sundhedstips. Mad fra McDonald bliver analyseret, og vi skal til helsecheck.

 

Dette kapitel er lidt specielt . . .

  • Proteiner er et meget stort emne, og dette kapitel er kun en introduktion.
  • Alt i dette kapitel kan ses som et supplement til de forrige om kulhydrater og fedtstoffer.
  • Det kan bruges for at give større bredde i emnerne, vi har til afgangsprøven.

Der snakkes meget om protein. Nogle mener, at man ikke kan få protein nok, hvis man er vegetar.

 

Her ses en amerikansk appetit-vækker. Se forskellen på en rød bøf og en grøn broccoli.

protein04

Grøn smiley på BGI akademiet

Det skal være nemt at leve sundt, især når man er ung. På BGI akademiet gør køkkenpersonalet lidt ekstra ud af maden, og så skilter de med det.

 

En grøn smiley betyder, at det er go' mad. Mad med rød smiley skal man helst gå uden om.

Det ser ud til, at Sundhedsstyrelsen og University College i Syddanmark har haft en finger med i spillet.

Så er der serveret!

 

Selv remouladen til venstre har køkkenet selv rørt, så de ved, hvad der er i den.

Nyheder nov. 2019

DSC 2722 ida

Grøn tur til Økolariet i Vejle

Vi bruger en fagdag i Vejle for at se, hvad forretninger og Økolariet gør for at få os til at tænke mere på vores kostbare klode.
Læs mere om mad og miljø . . .
klik her

banana 678

Fra stivelse til sukker

I fotosyntesen dannes sukker, og går molekylerne sammen dannes stivelse. Senere kan det gå den anden vej, og stivelsen bliver nedbrudt til sukker.
Det sker på flere forskellige måder.
Hør hvordan - klik her.

kompetencer

Kompetencer

Vi skal huske at arbejde med kompetencer i forbindelse med de fællesfaglige fokusområder. Se en god skabelon under fysik9.dk. 
Klik her