Rundt om

Proteiner, kost og livsstil

Vi skal runde emnet om madkemi af med manér, og derfor er vi nødt til at se på proteiner, ernæring og sund levevis. Det er store emner, og her gør vi det kort.

Spis varieret

Vi ser på kostpyramiden, fordøjelsen, sund levevis og gode sundhedstips. Mad fra McDonald bliver analyseret, og vi skal til helsecheck.

 

Dette kapitel er lidt specielt . . .

  • Proteiner er et meget stort emne, og dette kapitel er kun en introduktion.
  • Alt i dette kapitel kan ses som et supplement til de forrige om kulhydrater og fedtstoffer.
  • Det kan bruges for at give større bredde i emnerne, vi har til afgangsprøven.

Der snakkes meget om protein. Nogle mener, at man ikke kan få protein nok, hvis man er vegetar.

 

Her ses en amerikansk appetit-vækker. Se forskellen på en rød bøf og en grøn broccoli.

protein04

Grøn smiley på BGI akademiet

Det skal være nemt at leve sundt, især når man er ung. På BGI akademiet gør køkkenpersonalet lidt ekstra ud af maden, og så skilter de med det.

 

En grøn smiley betyder, at det er go' mad. Mad med rød smiley skal man helst gå uden om.

Det ser ud til, at Sundhedsstyrelsen og University College i Syddanmark har haft en finger med i spillet.

Så er der serveret!

 

Selv remouladen til venstre har køkkenet selv rørt, så de ved, hvad der er i den.

Nyheder april 2020

watt02

Små pærer
med forskellig effekt

Se et videoklip om nogle små pærer med forskellig effekt, selv om de alle er til 6 volt. Varighed 8:47. 
Klik her.

Her under krisen med covid-19 er der også nye videoer følgende steder: 

750 Lær fysik med LEGO. Klik her.
840 Metaller i fokus. Klik her.
876 Elektricitet i hjemmet. Klik her.

solcelle198

Fjernundervisning
på Vejlefjordskolen

Vi skal i gang med alternativ undervisning her i denne viruskrise. På Vejlefjordskolen vil der komme nyt her hver uge til eleverne i 7.-9. klasse.

9.a & 9.e  Energi. Klik her.
8.a  Metaller. Klik her.
8.e  Solceller. Klik her.
7.a  Mekanisk fysik. Klik her.

vand energi

Husk også
verdensmålene

Kig forbi på verdensmålene, når du arbejder med naturfagene. Det er god perspektivering. Klik her